Bij de letters AMG denk je toch al snel aan grote, ietwat foute sedans, coupes en SUVs met een gortige V8 onder de kap. De laatste jaren is er echter flink aan dat imago gesleuteld.
Onder de 43 en 53-labels verpatst Mercedes veel mildere machines met een AMG-label en aan de onderkant van het gamma vinden we de A/CLA/GLA viercilinder superhatches. Echt speciaal is de iconische badge dus niet meer.
AMG SL
Wel speciaal is de Mercedes-AMG SL. Althans, dat valt af te leiden uit de naam. Het model is namelijk ontwikkelde door de pk-specialisten uit Affalterbach en mag het daarom doen zonder het de -Benz toevoeging.
De SL vervangt de open varianten van de Mercedes-AMG GT en is een duidelijke poging om van het gezapige imago van de laatste jaren af te komen. De SL moet weer echt een sportwagen worden.
SL 43
Bij de lancering werd dat streven nogmaals onderstreept: je kon de SL in slechts twee uitvoeringen krijgen, allebei met dezelfde vierliter twin turbo V8. Voor de mindere goden is er een SL 55 met 476 pk, terwijl de SL 63 maar liefst 585 pk meekrijgt.
De puristische instelling van Mercedes-AMG heeft echter niet lang geduurd. Er was natuurlijk meer dan genoeg ruimte voor een zwakkere instapper, de SL 43. Wie rekende op de geblazen zesinlijn uit de andere 43-modellen komt echter bedrogen uit. De SL heeft namelijk een tweeliter viercilindertje onder de kap.
F1-turbo
Het blokje is grotendeels gelijk aan dat van de snelle A-klasse en levert 381 pk. Om de motor toch wat cachet mee te geven heeft AMG er echter een 'elektrische turbo' op gezet. Het systeem is volgens Mercedes afgeleid van de MGU-H uit de Formule 1, maar wint zelf geen energie terug.
In plaats daarvan zorg een aan de turbo gekoppelde elektromotor ervoor dat turbolag voorkomen wordt bij lage toerentallen, waardoor de motor altijd bij de les is. Een 48-volt mild hybride systeem levert desgewenst een boost van nog eens 14 pk en helpt met het terugwinnen van energie. Via een 9-traps automaat met dubbele koppeling wordt de achteras aangedreven, die op zijn beurt voorzien is van een elektronisch sperdifferentieel.
Goedkoop of goed?
De eerste viercilinder SL sinds 1963 sprint in 4.9 seconden naar de honderd en houdt het bij 275 kilometer per uur pas voor gezien. Qua prestaties hoef je je er dus zeker niet voor te schamen. Het geluid zal echter wel even wennen zijn.
Voor de purist is de SL 43 waarschijnlijk geen optie, maar het model wordt zo wel veel betaalbaarder. Zou jij er gewoon voor gaan, of spaar je liever door voor een 'echte'?
- Mercedes-Benz