Dit zijn de titelkandidaten voor het F1-schadekampioenschap

14. Kevin Magnussen - $867.000

De agressieve Deen heeft een reputatie hoog te houden als het gaat om schade rijden. Toch vinden we hem terug op een ongewoon lage positie. Problemen in Bahrein, Australië, Azerbeidzjan en Nederland zorgden ervoor dat hij dicht bij de miljoen kwam. Bij de crash Down Under richtte hij zelfs wat schade aan bij een onfortuinlijke fan.

13. Nico Hülkenberg - $915.000

The Hulk wordt altijd aangeprezen als een rustige, stabiele en veilige optie voor een team. Toch heeft de sympathieke Duitser zijn wildere teamgenoot weten te verslaan in het schadekampioenschap.

Nico scoorde zijn eerste punten met hard contact met de muur in de eerste vrije training in Miami, een trucje dat hij in Monaco nog eens dunnetjes overdeed. In beide gevallen moest de rode vlag gezwaaid worden. Contact met Sergio Pérez tijdens de race op Silverstone en een incident in de vrije training op Zandvoort maakt het lijstje af.

12. Yuki Tsunoda - $935.000

De gedoodverfde AlphaTauri-teamleider kennen we als een bijzonder vocaal heethoofd. Die instelling komt terug in zijn score in het schadekampioenschap. Vloerschade na een spin tijdens de eerste vrije training in Australië leverde hem de eerste punten op.

Yuki volgde dat incident op met een botsing met teamgenoot Nyck de Vries in Baku, die uiteindelijk leidde tot een tripje naar de muur. Een op de Alpine van Esteban Ocon kapotgereden voorvleugel in Oostenrijk en een soortgelijk akkefietje in Nederland leverde hem de twaalfde plaats op.

11. Lance Stroll - $1.030.000

'Het zoontje van de baas' kan soms indrukwekkend snel zijn, maar Lance staat niet bepaald bekend om zijn ruimtelijk inzicht en vlekvrije carrière. Het is dus geen verrassing dat de Canadees de eerste is die de grens van een miljoen doorbreekt.

Een kleine rekening in Azerbeidzjan werd ruimschoots gecompenseerd door een serie crashes in Monaco, waarbij Stroll uiteindelijk een DNF liet noteren. Na een verloren voorvleugel in Canada scoorde Lance opnieuw goed in België. Een harde klap in de Sprint Shootout voegde nog eens meer dan een half miljoen aan zijn score toe.

10. Zhou Guanyu - $1.082.000

Bottas' Chinese collega scoort niet alleen in het reguliere kampioenschap beter, maar staat ook ruim voor in het schadekampioenschap. Zhou hield zijn score in de eerste races van het seizoen opvallende laag, maar zette toen de eindsprint in.

Kapotte voorvleugels in Hongarije en België werden opgevolgd door een harde klapper in de regen op Zandvoort. Daarmee incasseerde Zhou meteen meer dan acht ton aan schade.

9. Nyck de Vries / Daniel Ricciardo - $1.180.000

Nummer negen op de lijst is een beetje een vreemde eend in de bijt. De maker heeft er namelijk voor gekozen om de scores van Nyck de Vries en zijn vervanger Daniel Ricciardo te combineren.

Nyck's dure fout in Azerbeidzjan en verloren voorvleugels in Miami en Spanje worden daardoor gekoppeld aan het slippertje van DannyRic in de tweede vrije training op Zandvoort. Nieuwkomer Liam Lawson heeft ondanks de chaos van dat weekend nog geen duit in het zakje gedaan.

Formule 1
  • NL Beeld / Proshots, Formula 1, NL Beeld / Action Press / Proshots