De tweede race op Albert Park sinds de pandemie ontaardde zondag in absolute chaos. Achter vrijwel elke gebeurtenis of beslissing lijkt nog meer controverse te zitten. Zo ook bij de crash van Kevin Magnussen op ronde 56.
De Deen ging iets te wijd bij het uitkomen van bocht twee en raakte met zijn rechter achterwiel de muur, waarna de velg brak en de band losschoot. Vanwege een overvloed aan brokstukken zette de FIA eerst een safety car en later een rode vlag in.
The incident involving Kevin Magnussen that led to our third restart of the day! 💥#AusGP #F1 pic.twitter.com/PLxHFsZMhK
— Formula 1 (@F1) April 2, 2023
Rode vlag, rode arm
Het incident leidde uiteindelijk tot een controversiële en chaotische herstart, maar meteen na de crash waren er al serieuze gevolgen. Geheel toevallig bevond Kevin Magnussen-fan Will Sweet zich vlakbij de plek des onheils.
Na de impact werd hij geraakt door een afgescheurd deel van de wielnaaf van de Haas. Het fragment veroorzaakte een snee in zijn rechter onderarm. Gelukkig was de verwonding niet serieus, maar het had veel slechter af kunnen lopen.
JUST IN: Will Sweet was hit by his favourite driver @KevinMagnussen’s flying debris in yesterday’s race. It left a deep cut on his arm. He didn’t even get to keep the mangled metal - other fans took off with it. @sunriseon7 #7newsmelb #GrandPrix2023 pic.twitter.com/OfC6Z0S3mL
— Teegan Dolling (@tdolling) April 2, 2023
Buitengewone gebeurtenis
Bij een persconferentie - waar ook de vroegtijdige track invasion behandeld werd - kaartte promotor Australian Grand Prix Corporation het incident aan. Volgens AGPC CEO Andrew Westacott ging het om een buitengewone gebeurtenis.
Het stuk carbon was namelijk 20 meter recht omhoog geschoten, waardoor het over de hekken en tussen de toeschouwers terecht kon komen. In tegenstelling tot de track invasion kon de AGPC niets verweten worden: de hekken zijn immers hetzelfde op elk Grand Prix-circuit. Incidenten zoals deze kunnen dus eigenlijk niet voorkomen worden, tenzij alle tribunes voortaan een dak meekrijgen:
"Een van onze ingenieurs zag het toevallig, en volgens de berichten lijkt het erop dat carbon brokstukken van de wielnaaf ongeveer 20 meter de lucht in schoten, landde en en de arm van een man sneed."
"Onze mensen waren op de hoogte van het incident. Het lijkt erop dat het een buitengewone gebeurtenis was, want je kunt die vanghekken niet zomaar 20 meter hoog maken. De vanghekken zijn over de hele wereld consistent wat betreft hoogte. We voldoen aan de FIA reglementen, maar zoals alles in de motorsport do je debriefs aan het einde van het evenement en kijk je wat je kunt doen om het te verbeteren."
"Ik hoop dat die kerel oke is. Het herinnert eraan dat veiligheid de prioriteit is als het op de Formule 1 aankomt."
- MoneyGram Haas F1 Team