De race in Melbourne werd gekenmerkt door het razendsnelle en erg hardhandige optreden van de wedstrijdleiding. De FIA zwaaide twee keer met de rode vlag na relatief milde incidenten voor Alex Albon en Kevin Magnussen, zonder duidelijk aanwijsbare redenen.
In beide gevallen had een standaard safety car ook soelaas kunnen brengen, maar kozen de stewards ervoor om de race te stoppen en een staande start te organiseren.
De tweede keer liep dat uit op een ravage met incidenten tussen Carlos Sainz, Fernando Alonso, Pierre Gasly, Esteban Ocon, Logan Sargeant, Nyck de Vries en Lance Stroll. De chaos was zelfs zo groot dat de rode vlag meteen weer tevoorschijn gehaald kon worden.
Chaos. Chaos?! 🤯
— Formula 1 (@F1) April 2, 2023
An absolutely insane race restart in Australia 🙃#AusGP #F1 pic.twitter.com/hjGrjWBixS
Troep bij de FIA
De gang van zaken op Albert Park maakte bij uiteindelijke winnaar Max Verstappen geen positieve indruk. Voor de microfoon van F1 TV's Lawrence Barretto spral de kampioenschapsleider zijn ongenoegen uit over de beslissingen van de wedstrijdleiding. Volgens Verstappen werd er namelijk veel te snel gezwaaid met de rode vlag:
"Het was heel erg chaotisch vandaag, een beetje een troep om eerlijk te zijn. Zeker de tweede rode vlag, dat was echt onnodig vandaag. Dat had eenvoudig opgelost kunnen worden met een virtual safety car of een [volledige] safety car op z'n ergst."
LAP 54/58
— Formula 1 (@F1) April 2, 2023
⚠️ SAFETY CAR ⚠️
K-Mag is stopped and looks to be missing a right rear tyre#AusGP #F1 pic.twitter.com/voBWDd69sJ
Steenkoude banden
De chaos en enorme schade die door de herstart veroorzaakt werd is volgens Max niet acceptabel. Vanwege de korte en bijzonder langzame opwarmronde stond het veld op ijskoude banden toen de rode lichten opnieuw uitgingen, met alle gevolgen van dien:
"Maar ja, we kregen die rode vlag, en dan creëer je eigenlijk nog meer problemen, want dan ga je naar buiten op erg koude banden, de safety car rijdt erg langzaam. En dan kom je op de grid met steenkoude banden."
"En je kon zien dat iedereen erg veel moeite had met bocht 1, zeker de auto's in de dirty air. Niemand crasht expres, maar iedereen ging wijd of maakte contact, het was gewoon erg chaotisch."
Waarom zo gretig?
De precieze reden achter de gretigheid van de wedstrijdleiding om rode vlag situaties uit te roepen is nog niet helemaal duidelijk, maar we kunnen wel een geïnformeerd gokje wagen.
Jules Bianchi's father on the Pierre Gasly’s incident at Suzuka…#F1 #PierreGasly #JapaneseGP pic.twitter.com/aYxN0Lca1K
— Sportskeeda F1 (@SportskeedaF1) October 9, 2022
Sinds de blamage rond de shovel en Pierre Gasly op Suzuka vorig jaar is het uit den boze voor de FIA om stewards op de baan te hebben terwijl er nog auto's circuleren, zelfs onder safety car condities. Zodra er werk verricht moet worden wordt er dus met de rode vlag gezwaaid.
Daarbij komt de kritiek die de FIA ontving voor de saaie safety car finish op Monza vorig jaar, waar de regels tot op de letter gevolgd werden.
De tweede rode vlag in Melbourne leek een poging te zijn om een tweede Monza-situatie te voorkomen. Er was onder een reguliere safety car namelijk geen tijd geweest voor een herstart, waardoor de race op een vervelende manier aan z'n einde zou komen.
Helaas voor de FIA zorgde de chaos van de tweede staande herstart er echter voor dat het veld alsnog achter de safety car over de finish kwam.
- Red Bull Content Pool