Formule 2 en Formule 3 hebben 'geen ruimte' voor Andretti 

De hetze tegen Andretti Global is nu compleet. Volgens F2 en F3 CEO zijn de plannen van de Amerikanen voor programma's in de lagere categorieën niet realistisch. Beide klasses zitten namelijk gewoon vol. 

Formule 2 en Formule 3 hebben 'geen ruimte' voor Andretti 

Het is inmiddels al vier maanden geleden dat de commerciële tak van de Formule 1 de deur naar de grid keihard dichtsloeg voor Michael en Mario Andretti. Toch lijken de FOM en Liberty Media maar niet af te kunnen komen van de hardnekkige Amerikanen. \

Recent opende Andretti Global zelfs een nieuwe F1-gerelateerde faciliteit nabij het circuit van Silverstone. Michael Andretti kondigde daarbij trots aan dat het project op schema liep, en dat de nieuwe fabriek een uitvalbasis zou worden voor alle Europese single seater-activiteiten van zijn team, inclusief programma's in de Formule 2 en Formule 3.

Geen plek

De aankondiging van Michael heeft een voor hem onaangename - maar niet onverwachte - reactie uitgelokt van F2 en F3-hoofd Bruno Michel. Volgens de Fransman zijn Andretti's plannen namelijk praktisch niet haalbaar. Net als bij de Formule 1 is er in de lagere categorieën kennelijk geen ruimte voor extra teams:

"Voor de Formule 3 denk ik dat het helemaal uit den boze is om het aantal auto's te verhogen. Dertig auto's is al veel en het is een heel goed getal. De teams moeten de coureurs vinden, wat niet altijd een makkelijke situatie is. En we weten dat het op de baan op een bepaald punt niet goed voor het racen is. Dus voor de Formule 3 zullen er geen extra auto's zijn."

"We hadden vroeger 26 auto's in de GP2, en toen gingen we omlaag naar 20 en omhoog naar 22. Ik ben blij met de cijfers die we op dit moment hebben om verscheidenen redenen. Op de eerste plaats moet het rendabel zijn voor de teams en het vinden van 22 coureurs met goede budgetten is nooit een makkelijke taak."

"Dan moeten we ook kijken hoeveel stoeltjes er beschikbaar zullen zijn in de Formule 1 en we zouden niet teveel coureurs in de Formule 2 moeten hebben want uiteindelijk gaan sommige coureurs niet omhoog en wordt het een beetje te moeilijk. Dus op dit moment ben ik er niet voor om het aantal teams te verhogen."

Achteraan aansluiten

Dat er op dit moment geen plek is wil volgens Michel nog niet zeggen dat Andretti helemaal niet welkom is. Het uitkopen van een bestaand F2 en F3-team is immers altijd een optie. Wanneer die mogelijkheid er niet is mag Andretti altijd nog achteraan aansluiten bij de driejaarlijkse ingschrijvingsrondes. Het team zou dan echter alleen toegang krijgen wanneer een ander team het af zou laten weten:

"Ze kunnen het proberen om een deal te doen met een bestaan team, of ze kunnen zich inschrijven. En als ze zich inschrijven is er altijd een kans dat er een team is dat niet door kan gaan of geen goed werk geleverd heeft en in dit geval zouden ze de kans krijgen om erin te komen."

"Ik heb een paar dingen over Andretti gelezen waarin gezegd werd dat ze zich bij de F2 en F3 willen voegen, maar we hebben nog geen contact gehad. Ik heb begrepen dat Andretti die mogelijk programma's ook zou linken aan een Formule 1-programma, welke op dit moment nog niet bevestigd is. Als Andretti zich bij de F2 en F3 wil voegen, moeten ze door hetzelfde proces gaan als alle anderen, want dat is hoe het werkt. We hebben elke drie jaar een selectieproces in beide categorieën."

"Die van de F2 was vorig jaar, dus de volgende is over drie jaar. Voor de F3 is het selectieproces dit jaar. Dus als ze erbij willen komen moeten ze natuurlijk het proces doorlopen."

Formule 1
  • NL Beeld / Action Press