Marko positief over Lawson: 'Hij kan snel een vast stoeltje krijgen'

Lawson heeft met zijn invalbeurt een diepe indruk gemaakt op de rijdersmanager van Red Bull. Als de Nieuw-Zeelander dit niveau vasthoudt zou er zomaar een vaste plek voor hem gereseveerd kunnen worden bij AlphaTauri.

Marko positief over Lawson: 'Hij kan snel een vast stoeltje krijgen'

Het seizoen van AlphaTauri heeft zich tot nu toe gekenmerkt als absolute chaos. Het b-team van Red Bull begon 2023 met vaste noot Yuki Tsunoda en veelbesproken rookie Nyck de Vries, maar na veertien races zijn de rijderswissels van het team al op.

De Vries werd aan de kant gezet ten faveure van reserve Daniel Ricciardo, die een goede indruk maakte bij zijn eerste echte test. DannyRic werd op zijn beurt echter weer vervangen nadat hij zijn hand brak in de tweede vrije training op Zandvoort.

Tweede reserve Liam Lawson kreeg de eer om het weekend af te maken. Met minimale testtijd en zeer verraderlijke omstandigheden leverde de jonge Kiwi goed werk af met een dertiende plaats. Bij zijn eerste volledige Grand Prix weekend op Monza zette hij zichzelf opnieuw goed neer door net naast de punten te grijpen met P11.

Alle lof van Helmut

Liam's prestaties zijn Red Bull rijdersmanager Helmut Marko niet ontgaan. Tegenover Red Bull's tv-zender ServusTV was Helmut vol lof over de Nieuw-Zeelander. De oude ijzervreter trok zelfs meteen de vergelijking met racelegende en landgenoot Bruce McLaren:

"Liam is al een tijd bij ons. Hij is een harde maar heel slimme man in een gevecht, een beetje zoals Bruce McLaren. Dit is zeker iemand voor de toekomst. De snelheid was er [in Monza], en dat is een goed teken."

Super Formula

Officieel is Lawson dit seizoen actief in de Japanse Super Formula, een klasse die tussen de Formule 2 en Formule 1 valt. Met nog twee races te gaan ligt Lawson tweede op acht punten van Ritomo Miyata. De titel is dus nog binnen handbereik. De finalerace op Suzuka valt samen met de Grand Prix van Mexico, maar tegen die tijd zit Daniel Ricciardo waarschijnlijk alweer in de AlphaTauri:

"Hij rijdt nu echter in het Japanse [Super Formula] kampioenschap, en daar is hij tweede in een heel, heel moeilijk gevecht. De auto's zijn daar sneller dan in de Formule 2. Maar omdat het Japan is wordt het hier niet zo gezien. Misschien kan hij daar de titel winnen.

Stoeltjesstrijd

Ongeacht de uitslag van het Super Formula-seizoen ziet Marko een vast stoeltje voor Lawson in de Formule 1:

Zal hij een stoeltje krijgen [bij AlphaTauri] in plaats van dat hij een reserve blijft? Dat kan snel gebeuren."

Red Bull zit op dit moment echter met een luxeprobleem: Daniel Ricciardo, Liam Lawson en Sergio Pérez strijden op dit moment allemaal voor een plekje binnen de energiedrankjesfamilie. Gezien de onvoorspelbaarheid van Red Bull's rijdersmanagement is niet te zeggen wie er op welke plek zal belanden.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool