Hamilton suggereert ontslag 'racistische' Helmut Marko: 'Vreemd dat er niets gebeurd is'

Als voorvechter van diversiteit en inclusiviteit kan Sir Lewis er niet bij dat Dr. Marko niet gestraft is voor zijn recente uitspraken over Sergio Pérez. De Brit wil het liefst bloed zien voor het 'openlijke racisme' in zijn geliefde sport.

Hamilton suggereert ontslag 'racistische' Helmut Marko: 'Vreemd dat er niets gebeurd is'

Helmut Marko heeft zich recent - zoals zo vaak - flink in de nesten gewerkt met een keiharde en ongefundeerde uitspraak. De 80-jarige Oostenrijker bestempelde Sergio Pérez bij een interview met Red Bull tv-zender ServusTV als een 'ongefocuste Zuid-Amerikaan'.

Naast de topografische misser werd Marko flink door het slijk gehaald voor zijn achterhaalde denkbeelden. Tot een ontslag of een officieel statement kwam het echter niet. Een simpel excuus en een uitleg (waarbij hij zijn stelling doodleuk herhaalde) werden als voldoende gezien door het management van Red Bull.

Inclusiviteit

Voor Formule 1's grootste activist heeft Helmut echter niet genoeg geboet voor zijn zonden. Tegenover Sky Sports trok Sir Lewis Hamilton van leer tegen de rijdersmanager. De uitspraken en denkbeelden van Marko zouden volgens Lewis de progressie van zijn inclusiviteitscampagnes flink in de weg zitten:

"Het is volledig onacceptabel wat hij zei. Terwijl we zeggen dat er geen ruimte is voor wat voor discriminatie dan ook binnen deze sport - waarvoor er geen ruimte zou moeten zijn - om dan leiders en mensen in zijn positie te hebben die commentaar zoals dit leveren is niet goed voor ons met het oog op de toekomst."

"Ik denk dat het gewoon onderstreept, allereerst, het werk dat nog steeds gedaan moet worden. Er zijn een hoop mensen op de achtergrond die echt proberen om dit soort dingen te bestrijden, maar het is moeilijk om te manoeuvreren als er mensen aan de top zijn die zulke denkbeelden hebben, die ons gewoon tegenhouden in onze progressie. [Ik ben] niet verbaasd, eerlijk gezegd."

Ontslag voor Marko

Hamilton kan niet begrijpen dat Dr. Marko er zo makkelijk van afgekomen is met het incident. Het is tegenwoordig immers normaal om medewerkers de laan uit te sturen voor onacceptabele denkbeelden en uitspraken. Ironisch genoeg deed ook ome Helmut daar aan mee toen hij Red Bull Junior en F2-coureur Jüri Vips ontsloeg nadat de Est bij het gamen het n-woord gebruikte.

Het feit dat er voor een prominente topman als Helmut Marko andere regels schijnen te gelden bij Red Bull is iets dat Hamilton totaal niet zint. Het is in zijn ogen namelijk een symptoom van de lange weg die Formule 1 te gaan heeft om echt inclusief te worden:

"Ik weet niet wat er verder gezegd is, dat is iets om aan Checo te vragen, maar ik vind niet dat iets is waar je je gewoon voor verontschuldigd en dat het allemaal oke is. Ik vind dat er meer gedaan moet worden."

"Teams, waneer ze individuen hadden, vooral coureurs, die uitspraken deden, maar ook mensen op de achtergrond - ze worden meestal verwijderd of ze sturen op z'n minst een quote naar buiten en zeggen dat ze dat soort dingen niet steunen. Dus het is interessant dat ze dat niet gedaan hebben in dit geval, maar het is niet mijn team en het is niet hoe we ons bewegen als team."

"Het toont gewoon aan hoe belangrijk het is dat we het werk blijven doen. Het werk dat ik probeer te doen met mijn team en met de sport. We hebben nog steeds een hoop werk te doen om er zeker van te zijn dat dit een meer inclusieve omgeving is."

Formule 1
  • NL Beeld / Proshots, Red Bull Content Pool