Hamilton: 'Volgende overwinning wordt mijn grootste triomf ooit'

Sir Lewis heeft voor 2024 zijn zinnen gezet op een terugkeer naar het hoogste treetje van het podium. Opnieuw winnen zou volgens de Brit zijn grootste prestatie ooit zijn.

Hamilton: 'Volgende overwinning wordt mijn grootste triomf ooit'

Lewis Hamilton heeft het de laatste tijd naar zijn maatstaven niet bepaald makkelijk. Sinds de overstap naar de nieuwe ground effect auto's loopt het ooit zo machtige Mercedes consistent achter de feiten aan.

Vanwege een toevallige zege voor George Russell in Brazilië en een sterkere vorm in de slotfase van het seizoen bleef het team echter bij het in basis gefaalde concept voor 2023. Inmiddels heeft de toko van Toto hierdoor bijna twee seizoenen aan ontwikkeling weggegooid, zonder veel progressie te boeken.

Alleen door het terugvallen van Ferrari en de wisselvallige resultaten in het middenveld heeft Mercedes de tweede plek in het constructeurskampioenschap in handen, op 20 punten van Ferrari.

De W14B is een haastig bij elkaar geplakt Frankenstein's monster.

Haat-liefde

Ondanks alle struggles heeft Hamilton recent alsnog voor twee seizoenen bijgetekend. De Brit blijft nu tot na zijn veertigste uitkomen voor het team van Mercedes. Een bijzonder beslissing gezien zijn hevige kritiek op het team wanneer het echt tegenzat.

Reden dus voor het Zwitserse Blick om de zevenvoudig wereldkampioen te bevragen over zijn motivatie voor de komende twee seizoenen. Lewis stelt dat hij nog steeds verknocht is aan de sport, maar dat het tegenwoordig meer een haat-liefde verhouding geworden is:

"Ik heb mijn liefde voor de sport onderschat. Het is een haat-liefde verhaal. Er zijn dagen bij dat ik liever niet in de cockpit stap. De duels met mijn teamgenoot geven me ook motivatie. Je moet altijd scherp zijn in die situaties."

Grootste triomf

Hamilton viert zijn tot nu toe laatste overwinning, Saoedi Arabië 2021.

Tot vorig jaar bezat Hamilton het bijzondere record van tenminste één overwinning in elk F1-seizoen dat hij op de grid stond. Vorig jaar werd dat record hem echter uit de handen geslagen door Max Verstappen, Sergio Pérez, Carlos Sainz en George Russell. Ook dit jaar lijkt een overwinning voor Mercedes ver weg. Volgend seizoen wil Lewis dan ook keihard terugkomen en een 104de zege pakken. Die comeback zou volgens hem de grootste triomf zijn uit zijn lange carrière:

"Als je geen balans voelt in de auto neemt je bereidheid om risico's te nemen af. Ik hoop dat de hoeveelheid data die we tot dusver verzameld hebben dit jaar een impact zal hebben op de nieuwe auto. Dat hoopt het hele Mercedes-team in alle fabrieken. We moeten altijd geloven in onze doelen. En nooit opgeven."

"We zullen terugkomen. We kunnen het doen. De volgende stap naar de top van het podium zal komen. En het zal waarschijnlijk de grootste triomf van mijn carrière zijn."

Formule 1
  • Mercedes-AMG Petronas F1 Team, NL Beeld / Action Press