Herbert verbijsterd door aanhouden Ricciardo: 'Liam Lawson heeft de toekomst' 

Voormalig F1-coureur Johnny Herbert kan het rijdersmanagement van Red Bull's zusterteam maar niet bevatten. De Brit ziet niet in waarom jong talent Liam Lawson gepasseerd word ten faveure van oude, uitgebluste hond Daniel Ricciardo.

Herbert verbijsterd door aanhouden Ricciardo: 'Liam Lawson heeft de toekomst' 

Over zin en onzin van Red Bull's rijdersmanagement kan een flinke serie boeken volgeschreven worden. Het nieuwste hoofdstuk van de saga concentreert zich rond het tweede stoeltje van AlphaTauri.

Na de teleurstellende gok op Nyck de Vries probeerde rijdersmanager Helmut Marko na een succesvolle test de bij McLaren afgeserveerde Daniel Ricciardo uit. De populaire Australiër stond na twee Grand Prix echter alweer aan de kant met een zevenvoudige breuk in zijn hand. Uit nood werd Red Bull Junior en Super Formula-titelkandidaat Liam Lawson opgetrommeld. De Nieuw-Zeelander zat er ondanks zeer moeilijke omstandigheden op Zandvoort meteen goed bij en scoorde in Singapore zelfs zijn eerste punten.

Nu Ricciardo's comeback opnieuw uitgesteld is tot COTA zal Lawson minimaal zes races rijden voor het team. Desondanks is hij gepasseerd voor een stoeltje voor 2024.

Onbegrijpelijke strategie

De gang van zaken gaat er bij tweevoudig Grand Prix-winnaar en voormalig Sky F1-correspondent Johnny Herbert niet in. De Brit ziet geen logica in het overslaan van de veel jongere en veelbelovende Lawson ten faveure van de oudere, bij McLaren zo roemloos door de mand gevallen Ricciardo:

"Ik ben het niet eens met de beslissing van AlphaTauri om Daniel Ricciardo voor volgend jaar terug te halen. Is hij de toekomst? Nee, Liam is de toekomst. Ik begrijp dat Daniel geen goede run heeft kunnen doen voordat hij zijn hand brak op Zandvoort, maar in de tijd die hij had bij zijn comeback was er geen 'wow-factor'."

"Ik zou zeggen dat die er wel was met Liam. Hij heeft iets dat best speciaal lijkt. Ik denk dat het een Lawson/Tsunoda lineup had moeten zijn bij AlphaTauri volgend jaar. Het is immers een juniorteam dat bestaat om jong talent in te brengen."

Stoeltje verdiend

Lawson heeft bij Herbert een diepe indruk gemaakt bij Herbert. Het vermogen van de Kiwi om zich vrijwel meteen aan te passen en goede resultaten te behalen is volgens hem uniek. Dat was bovendien precies waar het aan schortte bij Ricciardo's stint bij McLaren. Liam heeft het stoeltje in Johnny's ogen dan ook dubbel en dwars verdiend.

"Wat ik waardeer is dat vermogen om erin te springen en meteen het werk te doen. Het is een zeldzaam iets wanneer iemand een auto te pakken krijgt en doet wat eigenlijk van ze verwachten. Liam heeft snelheid getoond toen hij onder druk stond omdat hij aan het racen geweest is om te bewijzen dat hij het waard is om het stoeltje te houden. Hij heeft niet de luxe gehad om te wennen."

"In Singapore, op wat de meeste coureurs zeggen dat het de moeilijkste baan op de kalender is zowel lichamelijk als mentaal, was hij erg indrukwekkend en scoorde hij zijn eerste punten bij zijn derde Grand Prix. Teamgenoot Yuki Tsunoda heeft ook goed werk geleverd - maar ik heb het gevoel dat Liam de controle al overgenomen heeft bij AlphaTauri. Voor mij heeft hij een stoeltje voor 2024 verdiend."

Formule 1
  • Red Bull Content Pool, NL Beeld / Proshots