Steiner zet vraagtekens bij tweede team Red Bull: 'Daar zullen zeker discussies over komen'

Guenther voorziet beren op de weg voor Red Bull als eigenaar van niet één, maar twee F1-teams. Volgens de man uit Zuid-Tirol zal de dubbelrol voor de drankjesfabrikant zal in de toekomst door de concurrentie aangekaart gaan worden.

Steiner zet vraagtekens bij tweede team Red Bull: 'Daar zullen zeker discussies over komen'

De Formule 1 is de laatste jaren flink aan het groeien. Commercieel en financieel heeft de sport er nog nooit zo goed voorgestaan. Afgezien van een dip op de socials ziet het ernaar uit dat die stijgende lijn vastgehouden kan worden.

Die goede tijden geven de hoofdrolspelers van de sport echter de tijd en de motivatie om zich druk te maken over zaken die anders niet op zouden vallen. Volgens Haas-baas Guenther Steiner kan dat nog wel eens nadelig uit gaan pakken voor het Red Bull-concern.

Aanval in aantocht

Sinds 2006 runt Red Bull door de overnames van Jaguar Racing en Minardi immers twee Formule 1-teams tegelijk. Tot 2010 werden er zelfs complete chassis tussen de beide teams uitgewisseld: de Toro Rosso van 2006 was immers de Red Bull van 2005.

Na het verbod op klantenauto's werd Toro Rosso iets onafhankelijker, maar vanwege tegenvallende resultaten zal Red Bull die ontwikkeling voor 2024 zoveel mogelijk terug willen draaien. Die stap is volgens Steiner aanleiding voor de concurrentie om de aanval te openen op Red Bull. Niemand anders heeft immers het voordeel van het runnen van twee teams:

"Natuurlijk zijn er een hoop sporten waarbij dat niet is toegestaan. Omdat de sport meer en meer populair, wordt meer en meet wint financieel, dus meer en meer van deze dingen zullen boven komen drijven want alles wordt moeilijker. Dus dit zal zeker een discussie zijn zijn die vroeg of laat naar voren komt."

Vroeg of laat

Als voormalig Jaguar en Red Bull Racing-kopstuk ziet Steiner persoonlijk geen problemen met de manier waarop Red Bull met de sport verbonden is. Die situatie is immers bijna twintig jaar onveranderd gebleven.

Het feit dat Red Bull met twee teams kan stemmen bij belangrijke beslissingen en dubbel zoveel data kan vergaren is bovendien geen bijzonder sterk argument. Via hun motordeals met klantenteams kunnen Ferrari en Mercedes immers soortgelijke invloed uitoefenen. Dat weet Steiner als Haas-chef maar al te goed. Alleen Alpine/Renault staat er op dit moment alleen voor. Desondanks voorziet Guenther dat Red Bull's situatie in de toekomst een probleem kan worden:

"Het is nu al 18 jaar zo, dus het heeft prima gewerkt tot nu toe. Maar op een bepaald punt zullen er vragen gesteld worden en er zullen antwoorden komen waarom het werkt of waarom het niet zou moeten werken. Maar het is het niet waard om erop te reageren want het heeft al een lange tijd gewerkt."

Formule 1
  • Red Bull Content Pool, NL Beeld / Proshots