Steiner vindt dat FIA Red Bull met rust moet laten

De Haas-teambaas ziet niks in de suggesties dat de FIA in moet grijpen om de dominantie van Red Bull een halt toe te roepen. Volgens de Zuid-Tiroler moet de show niet voor de sport gaan.

Steiner vindt dat FIA Red Bull met rust moet laten

Na drie overwinningen en twee 1-2's uit drie races is het inmiddels wel duidelijk: Red Bull Racing heeft de zaakjes bijzonder goed op orde. Met name in racetrim en in de DRS-zones is de RB19 simpelweg niet bij te houden. Volgens criticasters is daarmee een nieuwe periode van absolute dominantie gestart, net zoals in het begin van het turbo-hybride tijdperk het geval was met Mercedes.

Alles voor de show

Vanwege de traumatische herinneringen aan die dodelijke saaie Mercedes-jaren gaan er nu al stemmen op om Red Bull af te remmen. Dat is immers beter voor de show. Volgens Haasbaas Guenther Steiner gaat dat echter tegen de principes van de F1 in. Bovendien ziet hij meer dan genoeg potentie in een rivaliteit tussen Max Verstappen en Sergio Perez:

"De sport is de hoofdzaak die we moeten hebben. De show is daar ondergeschikt aan, maar ik denk dat het zichzelf zal oplossen en er is nog een goede race aan de kop nu met Checo en Max, dat is niet zonder vuurwerk, zonder show. Er is een show element daarin."

Reglementswijzigingen

Red Bull's dominantie is volgens criticasters bovendien het bewijs dat de ground effect regels niet gewerkt hebben. Het doel van de nieuwe generatie auto's was immers om onderlinge competitie te vergroten. Bovendien zou er via de aerodynamische testrestricties en de budget cap voorkomen moeten worden dat een enkel team zou gaan overheersen.

De regels wijzigen om Red Bull af te remmen is volgens Steiner echter onzinnig. De effecten van het reglement hebben immers nog geen tijd gehad om tot uiting te komen. Bovendien heeft Red Bull te maken met de straf die voortvloeide uit de budgetcapovertreding van 2021:

"Ik zou zeggen dat ze werken. Red Bull heeft op dit moment duidelijk een voordeel, maar ik zou niet zeggen dat ze dat voordeel voor de volgende 20 races zullen houden. Ik weet dat niet zo zeker want iedereen zal het inhalen, en hopelijk komen we erachter hoe Red Bull tot dit voordeel kwam en kunnen we het kopiëren, of iets soortgelijks doen. Iedereen zal hard werken. Je moet nooit vergeten dat Red Bull de straf heeft van vorig jaar, ze kunnen minder ontwikkelingswerk doen in de windtunnel dit jaar, dus ze kunnen in theorie niet veel verder vooruit komen."

"Maar ze hebben het geweldig gedaan. En daarom kun je de reglementen daar niet de schuld van geven. Want als iemand het beter doet dan alle anderen, dan zouden zij het voordeel moeten krijgen."

Guenther Steiner als Red Bull technisch directeur, Melbourne 2005.

Niet eerlijk

Boven alles ziet Guenther het doelbewust afremmen van een team als oneerlijk. Red Bull kan er immers weinig aan doen dat ze een betere auto gebouwd hebben dan de rest. Zo lang er geen veiligheidsrisico's zijn moet de FIA volgens Steiner Red Bull gewoon met rust laten. Er zal vanzelf gedurende het seizoen meer duidelijkheid komen over de werkelijke onderlinge verhoudingen:

"Ik bedoel het is een systeem waarbij je moet stemmen, je kunt geen stappen doen alleen omdat iemand sneller is dan iemand anders, dat is niet eerlijk. Als ze iets vinden dat niet legaal is, dan kunnen ze de regels aanpassen. Veiligheid is altijd een zorg. Maar ik denk dat we in de komende races erachter moeten komen wat er echt aan de hand is. Ik denk dat we nu nog niet met een conclusie moeten komen."

Formule 1
  • Red Bull Content Pool, NL Beeld / BrunoPress, Formula 1