Guenther Steiner fok smasht boek over 2022 naar je toe: 'Surviving To Drive' 

Heb jij altijd al willen weten hoe je een ongeduldige Amerikaanse zakenman tevreden houdt? Of ben je er benieuwd naar hoe je Russische oligarchen van je afslaat en een Schumacher de zak geeft? Vanaf april kun je precies nalezen hoe dat in zijn werk gaat. Haas teamchef Guenther Steiner komt namelijk met zijn eigen boek.

Guenther Steiner komt met boek over 2022: 'Surviving To Drive' 

Guenther Steiner is in korte tijd uitgegroeid tot één van de meest populaire figuren in de paddock. De grofgebekte maar toch sympathieke Zuid-Tiroler stal de harten van oude en nieuwe F1-fans met zijn optredens in de Netflix docudramaserie Drive To Survive. Zijn tirades tegenover Kevin Magnussen en Nikita Mazepin werden legendarisch.

We hebben echter nooit echt kunnen zien hoe alles in zijn werk gaat bij Haas zonder het knip en plakwerk van Netflix. Met het creatief getitelde Surviving to Drive brengt Guenther daar hoogstpersoonlijk verandering in.

Veelbewogen seizoen

Steiner's beslissing om een versie van zijn dagboek te presenteren kon niet op een beter moment komen. Het afgelopen seizoen was namelijk één van de meest veelbewogen in de geschiedenis van zijn team.

Haas kampte met een vertraagd vliegtuig voor de pre season test, het Uralkali-fiasco en het ontslag van Nikita Mazepin, zag de terugkeer van Kevin Magnussen en pakte na drie dramatische jaren in de eerste race meteen een vijfde plek. Later in het seizoen voegde Kevin daar nog de eerste pole position voor het team aan toe.

Aan de andere kant van de garage speelde de langzame ondergang van Mick Schumacher. De jonge Duitser kon zich niet staande houden naast zijn nieuwe teamgenoot en schreef het ene na het andere chassis op spectaculaire wijze af. Uiteindelijk leidden die teleurstellende en peperdure resultaten tot vervanging door Nico Hülkenberg.

Leesvermaak gegarandeerd

Het boek belooft al deze gebeurtenissen en meer in Steiner's karakteristiek botte, compromisloze en humoristisch stijl door te nemen. Leesvermaak is daardoor vrijwel gegarandeerd. Tegenover Autosport verklaarde Guenther dat hij niet graag terugkijkt, maar voor dit jaar maakte hij een welkome uitzondering:

"Ik denk niet dat ik een meet actief jaar dan deze had kunnen kiezen wat betreft het vastleggen van de vele dingen die een teambaas moet doormaken in de Formule 1. Ik heb nooit eerder gekeken naar het bijhouden van een dagboek en ook al kijk ik graag vooruit, was het leuk om terug te kijken naar dit jaar bij het proeflezen van dit boek en te reflecteren op de vele pieken en dalen die we tegengekomen zijn bij het Haas F1 Team."

"Uiteindelijk vallen de hoogtepunten meer op, van Kevin Magnussen's comeback in de punten Bahrein tot Mick Schumacher's eerste punten op Silverstone, naar de eerste pole position voor het team in Brazilië en onze achtste plek in het constructeurskampioenschap - het is me het seizoen wel geweest. Het harde werk van iedereen in ons team heeft ons teruggebracht in het gevecht in de Formule 1 en ik kan iedereen die onderdeel is van Haas F1 Team niet genoeg bedanken voor hun inzet en toewijding."

"Ik hoop dat mensen van deze blik op ons seizoen van 2022 zullen genieten en hopelijk gaan ze met ons mee in 2023 wanneer we proberen te bouwen op het succes van dit jaar."

Surviving to Drive komt officieel in april uit, maar is al te pre-orderen bij Amazon.