'Max Verstappen heeft social media-winsten Formule 1 gesloopt'

De grafieken bij de online afdeling van de Formule 1 lopen dit jaar allemaal steil naar beneden. Het door Max Verstappen zo saai gemaakte seizoen van 2023 heeft de winst op social media van de afgelopen twee jaar volledig weggevaagd.

'Max Verstappen heeft social media-winsten Formule 1 gesloopt'

De Formule 1 zit dit jaar met een probleem. En erg groot probleem. Na het zinderende seizoen van 2021 en de eerste helft van 2022 valt er dit jaar namelijk weinig te zeggen. Red Bull Racing en in het bijzonder stercoureur Max Verstappen hebben het kampioenschap tot nu toe met een ijzeren vuist geregeerd.

Alleen het bijzonder hobbelige Singapore kon het momentum van het superteam onderbreken. Op Suzuka werden de normale verhoudingen echter meteen weer vastgesteld. En dat is uiteraard slecht voor de zaken.

Slecht voor de zaken

De Formule 1 en Liberty Media hebben er geen geheim van gemaakt dat de zegetocht van Verstappen een slechte ontwikkeling is. De F1 is immers geen sport, maar een entertainmentbedrijf.

Liberty Media CEO Greg Maffei suggereerde zelfs - met een knipoog - dat het beter zou zijn als de Nederlander even een been zou breken. Achter Max is het immers door het wanpresteren van Sergio Pérez vaak razend spannend.

Greg Maffei en voormalig F1 CEO Chase Carey, 2019.

Keiharde cijfers

De zorgen van Liberty Media en Formula One Management werden recent pijnlijk duidelijk gemaakt door een rapport van social media analisten Buzz Radar. In een vergelijk tussen 2022 en 2023 drukte het bedrijf in keiharde - en zeer rode - cijfertjes uit hoeveel de sport aan social media marktwaarde verloren heeft.

In de eerste vijf maanden van dit seizoen werd de Formule 1 op diverse social media kanalen 70.2% minder genoemd, werden er 46.3% minder nieuwe volgers verworven en was het bereik 64.1% lager:

"Het vergelijk in data tussen 2022 en 2023 onthulde significante dalingen in de vermeldingen van F1, naast beroerde cijfers in de groei van nieuwe volgers op hoog aangeschreven accounts. Het bereik van F1-gerelateerde content op verscheidene sociale platforms is ook teruggelopen, in een schril contrast tot de stabiele jaarlijkse vooruitgang die daarvoor gezien werd."

Saai en vervelend

De teruglopende cijfers werden vergezeld door een steeds negatievere opstelling van gebruikers tegen de Formule 1. Waar eerder nog veel positieve termen als 'spannend' en 'interessant' gebruikt werden wordt de sport tegenwoordig heel anders omschreven:

"Maar, de teruglopende cijfers zijn maar een deel van het verhaal. De social data van 2023 bood inzicht in een fundamentele verschuiving in de gesprekken rond F1: een merkbare toename van het gebruik van negatieve termen geassocieerd met de sport. Woorden zoals 'saai' en 'vervelend' worden nu vaak voorkomende beschrijvingen. [Ze] vervangen eerdere positieve woorden zoals 'interessant' en 'spannend'."

Het is de schuld van Verstappen

De reden achter de enorme terugval van de Formule 1 is volgens Buzz Radar overduidelijk: de sport heeft flink te lijden onder de dominantie van Red Bull en Max Verstappen. Data uit eerdere seizoenen zoals 2018-2020, toen de F1 de grote Mercedes en Lewis Hamilton show was, bevestigen die aanname.

Het meest besproken seizoen blijft vreemd genoeg 2016, het jaar voor de overname door Liberty. Kennelijk hebben alle investeringen in social media dus weinig effect gehad. De algemene conclusie is in ieder geval duidelijk: de dominantie van Verstappen zit de online groei van de Formule 1 flink in de weg:

"2016 was het meest besproken seizoen, tot 2021, ondanks alle bijdragende factoren van de Liberty overname, Drive to Survive, en lockdown, omdat Rosberg en Hamilton een spannen gevecht hadden. Het seizoen werd besloten op slechts vijfpunten. De gesprekken stagneerden tussen 2018 en 2020 toen Hamilton domineerde, en groeide significant gedurende het seizoen van 2021, het meest spannende kampioenschap sinds 2016."

"Zowel de seizoenen van 2016 als 2020 werden bij de laatste race besloten. 2022 bleef op die golf van spannende competitie aan het eind van 2021 doorgaan, maar nu zien we het wederom het resultaat van de dominantie van één coureur. 2023 is op weg om aandacht te blijven verliezen, en dit patroon zal zich voortzetten totdat het racen spannender wordt."

Formule 1
  • NL Beeld / Proshots, NL Beeld / Action Press