Dominante Verstappen doorn in het oog van Liberty Media: 'Misschien moet hij een been breken'

De zegetocht van Verstappen heeft volgens Liberty Media CEO Greg Maffei een keerzijde. De voorspelbaarheid van de races staat de groei van de sport namelijk in de weg.

Dominante Verstappen doorn in het oog van Liberty Media: 'Misschien moet hij een been breken'

Met twaalf overwinningen uit veertien races - waarvan tien op rij - is Max Verstappen de absolute alleenheerser van de Formule 1. Voor het Oranje Legioen is elke overwinning weer één groot feest, maar voor de overgrote meerderheid van de fans is de lol er nu wel vanaf. De voorspelbaarheid van het kampioenschap heeft de interesse in de Formule 1 doen dalen.

Voor commerciële rechtenhouder Liberty Media is dat uiteraard slecht nieuws. Verminderde interesse en lagere kijkcijfers zijn nu eenmaal slecht voor de zaken. In gesprek met Motorsport.com liet Liberty Media CEO Greg Maffei zich uit over de 'uitdaging' die Max Verstappen heet.

Komt dat zien, komt dat zien!

Het extreme succes van Max staat volgens Maffei de groei van de Formule 1 als entertainmentproduct flink in de weg. De felle strijd in het middenveld is leuk meegenomen, maar kan niet compenseren voor het gemis aan afwisseling op het hoogste treetje van het podium. In een wanhopige poging om de kijkers vast te houden heeft F1 CEO Stefano Domenicali de nadruk gelegd op het unieke succes van Verstappen. Het Liberty-opperhoofd heeft echter weinig vertrouwen in die aanpak:

"Het middenveld is best interessant, en we kunnen laten zien dat er statistisch meer inhaalacties zijn dan ooit tevoren. De uitdaging is dat Max Verstappen een ongelooflijk jaar heeft, een recordzettend jaar. Stefano Domenicali probeert terecht te draaien en te zeggen: 'Kom dit historische evenement bekijken, je hebt nog nooit succes zoals dit gezien, je wil het niet missen. ' We zullen kijken of dat werkt."

Elon Musk, Stefano Domenicali en Greg Maffei, Miami 2023.

'Break a leg'

De snelheid van Max zit Liberty zo in de weg dat Maffei een bijzondere suggestie deed om het probleem op te lossen. De Amerikaan trok gekscherend de vergelijking met de zaak rond Olympisch kunstschaatser Tonya Harding. Harding stuurde in 1994 een aanvaller af op haar rivaal Nancy Kerrigan. Bij de mishandeling werd Kerrigan's been geblesseerd, waardoor ze uitgeschakeld werd voor het nationale kampioenschap. Volgens Maffei is een soortgelijk incident de enige manier om Max te stoppen:

"De realiteit is dat we een heel aantrekkelijk competitief product hebben, afgezien van het feit dat Max zo snel is. Afgezien van dat hij een been breekt, a la Tonya Harding, weet ik niet echt wat we daar aan kunnen doen!"

"Maar hij is een fenomeen. Hij rijdt in wat de snelste auto lijkt te zijn en hij rijdt er erg goed in. Als je kijkt naar de lijnen die hij neemt, hoe agressief die lijnen zijn, maar hoe goed hij ze weet te navigeren. Het is werkelijk verbazingwekkend. En je kunt statistisch zien waarom hij sneller is dan alle anderen."

Formule 1
  • Red Bull Content Pool