'Liberty Media wil Charles Leclerc naast Max Verstappen zetten'

In een verwoede poging om de spanning en sensatie terug te brengen in de Formule 1 zou Liberty zich gemengd hebben in de rijdersmarkt. Door Charles Leclerc naar binnen te loodsen bij Red Bull zouden de Amerikanen een nieuwe Hamilton/Rosberg-rivaliteit willen kweken.

'Liberty Media wil Charles Leclerc naast Max Verstappen zetten'

Sinds hun overname van de sport in 2017 heeft Liberty Media het redelijk goed gehad. Ondanks de meerdere titelwinsten voor Mercedes en Red Bull was er vrijwel elke seizoen (op 2020 na) een echt gevecht. Ferrari wist in 2017, 2018 en een groot deel van 2019 weerstand te bieden tegen Mercedes, terwijl Red Bull het stokje overnam in 2021.

In 2022 kwamen de twee elkaar tegen in de eerste helft van het seizoen, tot de FIA op aanraden van Mercedes aan het reglement begon te sleutelen. Sinds de Grand Prix van België van dat jaar is de F1 De Grote Max Verstappen Show geworden, met af en toe een korte cameo van Sergio Pérez.

Vettel gaat naar de leiding op Spa, 2018.

De spanning ontbreekt

De extreme dominantie van Red Bull en Max Verstappen is uiteraard slecht voor de zaken van Liberty. In het verleden kon het concern steunen op rivaliteiten tussen teams en coureurs om publiciteit te genereren.

Vettel vs Hamilton, Verstappen vs Hamilton, Verstappen vs Leclerc leverden allemaal aandacht en kijkcijfers op die de Amerikaanse mediagigant op dit moment moet missen. Max Verstappen vs zichzelf is immers voor de gemiddelde F1-fan totaal niet interessant. Liberty heeft besloten harde maatregelen te treffen om de cijfers weer op te krikken.

Red Bull versterken?!

Een voor de hand liggende manier om de spanning en sensatie terug te brengen is om Red Bull Racing af te remmen met een wijziging aan het reglement. Die optie ligt politiek echter te gevoelig. Bovendien had hetzelfde plan met de TD039 van vorig seizoen compleet het tegenovergestelde effect.

Om de rust toch iets te bewaren heeft Liberty volgens het Italiaanse Formu1a.uno een ander manier gevonden om materiaal te genereren voor Drive To Survive en de social mediakanalen. Het concern zou namelijk in mei meegewerkt hebben aan gesprekken tussen Red Bull Racing en Ferrari-rijder Charles Leclerc voor 2025. Liberty wil het team niet afremmen, maar juist nog sterker maken.

Intern gevecht

Op het eerste gezicht lijkt de move van Liberty nogal tegenstrijdig. De logica is echter heel simpel: aangezien Red Bull niet afgeremd kan worden om gevechten met andere teams te creëren proberen de Amerikanen voor een gevecht binnen RBR te zorgen.

Een titanenstrijd a la Lewis Hamilton / Nico Rosberg bij Mercedes zou namelijk ook een goede boost zijn voor de sport. Ondanks het onvermogen van Red Bull en Ferrari om voor partij te zorgen wordt het seizoen van 2016 immers nog steeds gezien als een klassieker.

Geen succes

Vooralsnog lijkt het plannetje van Liberty echter nog niet geslaagd te zijn. Een dikke maand later heeft Red Bull immers via een omweg Daniel Ricciardo naar voren geschoven als mogelijke vervanger voor Sergio Pérez. Leclerc was kennelijk toch niet eenvoudig los te weken bij Ferrari.

In Maranello zijn ze uiteraard geschrokken van het nieuws. Teambaas Frederic Vasseur zou de onderhandelingen met Carlos Sainz op pauze gezet hebben om meteen een verlenging bij Charles los te peuteren. Tenzij Daniel Ricciardo zich echt weet te revancheren en door zal stoten naar RBR blijft de gedroomde rivaliteit dus uit voor Liberty.

Formule 1
  • NL Beeld / Proshots