De Formule 1 moet nog tot eind 2025 door met de huidige generatie turbo-hybride power units. Voor drie van de vier fabrikanten in de sport is dat geen enkel probleem. De Honda, Mercedes en Ferrari zijn door de door Red Bull en Honda veroorzaakte engine freeze immers zo goed als gelijk.
Nummer vier kan echter niet achterover leunen. Bij Renault komen ze immers naar eigen zeggen nog altijd zo'n 30 pk tekort. De Frans-Britse formatie schreef in wanhoop de FIA aan om de boel alsnog gelijk te trekken, maar kon niet op steun rekenen.
Te conservatief
Na gedurfde claims over 'meer dan 1000 pk' sloeg Renault voor de laatste ontwikkelingsronde in de winter van 2021 een opvallend conservatieve weg in. De focus voor de nieuwe power unit lag vooral op betrouwbaarheid, terwijl de overige fabrikanten juist de grenzen op zochten.
De engine freeze ging immers voor 2022 in, waardoor er nog een laatste kans was om stappen te zetten. Bovendien konden eventuele problemen met betrouwbaarheid alsnog opgelost worden met speciale toestemming van de FIA. Dat de motoren bij het oplossen van die problemen toevallig ook pk's wonnen werd even niet gezien.
De behouden aanpak van Renault zorgde er echter voor dat ze niet dezelfde winst konden boeken als Mercedes, Ferrari en Honda.
Gelijktrekken
Ironisch genoeg pakte het plan van Renault ook nog eens verkeerd uit. De 1,6 liter V6 explodeerde namelijk regelmatig door problemen met de waterpomp. Zo hadden de Fransen een te zwakke motor die ook nog eens onbetrouwbaar was. Bovendien kon er bij het verbeteren van de waterpomp geen zijlingse vermogenswinst worden gemaakt, zoals bijvoorbeeld Ferrari kon doen na de catastrofale blowups voor Charles Leclerc in Baku en Carlos Sainz in Oostenrijk.
In een poging het speelveld gelijk te trekken stuurde Alpine aan op het verhogen van de brandstofdoorstroom voor het team, zodat er meer vermogen uit het Renault-blok gehaald kon worden. Dit soort Balance of Performance-achtige praktijken gingen er bij de overige teams echter niet in.
While the latest freeze in 2022 did not include in the regulations any provisions for engine equalization, the topic has been raised recently following a study by the FIA that showed the Renault power unit is around 30hp down on its rivals.https://t.co/f1jIhZOwqE
— Jesse (@ItsHoje) October 17, 2023
Nieuwe uitdaging
Nu het plannetje gefaald is hebben ze in de Renault F1-motorfabriek te Viry-Châtillon de moed al opgegeven voor de komende twee seizoenen. Volgens voormalig Peugeot-motorguru en interim Alpine-baas Bruno Famin concentreert het team zich nu volledig op de gloednieuwe power unit voor 2026. Het nadeel van 30 pk zal dus nooit weggepoetst gaan worden, waardoor Alpine met name in een rechte lijn het nakijken blijft hebben.
De overstap naar de 2026-motor is misschien wel net wat Alpine nodig heeft. In plaats van zich blind te staren op een formule waarin het team eigenlijk al verloren heeft kunnen de mannen en vrouwen zich richten op een nieuwe ronde met nieuwe kans. Door het aantreden van Audi en RBPT-Ford heeft Alpine/Renault bovendien nieuwe uitdagers op power unit-gebied. Het is te hopen dat het project de interne chaos van de formatie een beetje kan doen dimmen.
- NL Beeld / Proshots, Renault, NL Beeld / Action Press