Al vanaf het begin van het turbo hybride tijdperk was Renault een motorleverancier van veel woorden, maar weinig daden. Terwijl de motoren links en rechts uit elkaar knalden en stilvielen bleef toenmalige chef Cyril Abiteboul maar keihard roepen dat er constant vooruitgang geboekt werd.
In 2019 claimde hij zelfs de 1000 pk-grens doorbroken te hebben, een uitspraak die op veel hoongelach van de overige motorbouwers en voormalige klant Red Bull Racing kon rekenen.
Significant tekort
Abiteboul werd aan het einde van 2020 de deur gewezen, maar zijn spirit bleef behouden binnen het hernoemde Alpine-team. Na nog eens twee seizoenen opscheppen uit een lege pan heeft de Franse formatie zich echter gewonnen gegeven. De nieuwste versie van de Renault Energy power unit komt volgens chef Otmar Szafnauer nog altijd flink tekort, ondanks zijn eerdere claims dat het niet zo was.
De motor werd eind 2021 geïntroduceerd met het doel om flinke stappen te zetten voor het ingaan van de engine freeze. Door middel van aanpassingen gericht op het verbeteren van betrouwbaarheid zou Alpine de power unit vervolgens nog meer performance kunnen geven. Die missie is echter niet geslaagd, aldus Szafnauer:
"Iedereen mag betrouwbaarheidsproblemen oplossen en verborgen in betrouwbaarheidsproblemen kunnen soms vermogensupgrades zitten, het hangt er vanaf wat voor betrouwbaarheid je aanpakt. Er is een hoop dat vermomd kan worden als betrouwbaarheid en dan verhoog je het vermogen. "Alle teams doen dezelfde analyse en de FIA doet dezelfde analyse en we zitten er significant onder."
Alles gelijk
Volgens de geruchtenmolen zou het tekort van de Renault-motor ten opzichte van de Honda, Ferrari en Mercedes zo'n 20 to 30 pk bedragen. Aangezien de verschillen in het middenveld dit seizoen bijzonder klein zijn levert dit een groot nadeel op voor het enige Renault-team.
Omdat grote verschillen slecht zijn voor de show zouden de teams, F1 en FIA bij de volgende F1 Commission vergadering op Spa Francorchamps plannen willen bespreken om alle motoren gelijk te trekken.
2009
Het is niet de eerste keer dat de Formule 1 speelt met idee van identieke vermogens voor alle fabrikanten. In 2009 werd hetzelfde plan naar voren gebracht toen bleek dat de motoren van Mercedes, BMW, Ferrari, Renault, en Toyota ondanks de engine freeze van 2007 niet gelijkwaardig waren.
De oplossing voor het probleem was destijds niet het stimuleren van de zwakkere fabrikanten, maar het afremmen van degenen die hun zaakjes wel op orde hadden. De gelijktrekking werd uiteindelijk niet doorgezet, maar zal ongetwijfeld als voorbeeld gebruikt worden bij het bepalen van een nieuwe deal. Dit weekend zullen de zaken besproken gaan worden op Spa.
- Renault, NL Beeld / Action Press, NL Beeld / DDP, NL Beeld / PA Images