Andretti F1 heeft helemaal geen motor voor 2025

Andretti's F1-project mag dan de goedkeuring van de FIA hebben, maar een geschikte power unit is nergens te bekennen. De poging om nog voor de nieuwe Concorde Agreement in 2025 in te stappen lijkt hierdoor faliekant te mislukken.

Andretti F1 heeft helemaal geen motor voor 2025

Andretti Global bleef recent als enige potentiële F1-team over na het doorstaan van het aanmeldingsproces van de FIA. De organisatie achtte het project op papier levensvatbaar, professioneel, en divers genoeg om toe te treden tot de koningsklasse van de autosport.

Met de steun van General Motors en Cadillac en een enorm investeringsfonds was Andretti de aangewezen kandidaat voor de elfde plek op de grid. Achter de schermen staat de droom van Michael en Mario Andretti echter op losse schroeven.

Haas 2: GM Boogaloo

Andretti's grootste wapenfeit was het aantrekken van automotive gigant General Motors en luxemerk Cadillac. Met de Amerikaanse gigant als motorpartner hoopte Michael de kritiek van de zittende teams over een gebrek aan waarde van zijn project te doen verstommen.

Voor de aankondiging van GM had Andretti zich namelijk opgesteld als een partner van Alpine. De relatie was vergelijkbaar met die tussen Ferrari en Haas, waarbij die laatste zoveel mogelijk onderdelen en expertise overnam van de eerste.

De deal tussen Alpine en Andretti bleef in stand, maar werd onder de paraplu van Cadillac geschaard. De van Renault geleende power unit zou namelijk het schildje van het Amerikaanse luxemerk opgeplakt gaan krijgen.

Contract verlopen

Volgens Alpine's interim-teambaas Bruno Famin is er van dat contract inmiddels echter niets over. De samenwerking tussen Alpine en Andretti was namelijk op voorwaarde dat de Amerikanen in 2024 al mee zouden rijden. Dat doel is echter niet gehaald. Het leveren van motoren en andere delen voor een enkel seizoen was niet afgesproken. Het voorleveringscontract gebaseerd op deze eisen liep al af op 31 maart van dit jaar, waardoor de banden tussen de twee partijen feitelijk al verbroken zijn:

"We zijn in gesprek met en hebben gesprekken gehad met Andretti. We hadden een contact met hen, een voorleveringscontract dat verliep op 31 maart van dit jaar. De toegang [van Andretti tot de F1 in 2024] was voorwaardelijk voor dit contract en die kregen ze niet. Tegenwoordig zijn we niet verbonden aan Andretti op wat voor manier dan ook. We zouden het zeker kunnen bespreken met ze als ze die befaamde toegang zouden hebben."

Interim-teamchef Bruno Famin.

Motorloos project

Volgens Famin keurde de FIA dus een aanmelding goed van een team dat feitelijk al zeven maanden zonder motorleverancier zit. De rol van Alpine en Renault is immers cruciaal voor het slagen van het Andretti-project. Zonder de oude power unit om 2025 te overbruggen zullen de Amerikanen veroordeeld zijn tot een debuut in 2026 of later. GM heeft immers tijd nodig om van de grond af aan een power unit te ontwerpen.

Aangezien er dan een nieuwe Concorde Agreement gemaakt zal worden valt Andretti tussen wal en schip. Naar verwachting zal de nieuwe overeenkomst de afkoopsom van nieuwe teams aan de zittende teams verdriedubbelen van 200 naar 600 miljoen dollar.

Andretti wil koste wat het kost de Formule 1 binnenvallen voordat dit gebeurt. Formula One Management, Liberty Media en het merendeel van de zittende teams zullen er echter alles aan doen om het debuut van de nieuwelingen uit te stellen.

Franse tegenzin

Famin verklaarde bereid te zijn de onderhandelingen opnieuw op te starten, maar volgens de laatste geruchten kijkt de directie van Alpine met frisse tegenzin naar het op weg helpen van Andretti.

Het Franse team kampt al maanden met interne chaos en plotselinge ontslagen en zou zich daarom meer op zichzelf gaan richten. Een herstructurering van het team lijkt onvermijdelijk.

De nucleaire optie

Zelfs als er niet opnieuw een deal met Alpine/Renault gesloten kan worden heeft Andretti nog een kans. Als het team met behulp van de FIA vóór 1 juni 2024 als deelnemer voor 2025 geregistreerd staat zullen ze immers in aanmerking komen voor een tot op heden ongebruikt deel van het reglement.

Na het drama tussen Renault en Red Bull in 2015 stelde de FIA immers een regel in waardoor de motorleverancier met de minste klanten gedwongen kan worden een motorloos team van power units te voorzien. In dit geval zou dat opnieuw Renault zijn, aangezien de Fransen hoegenaamd geen klanten hebben.

De tijdlijn van juni tot de eerste tests in maart is echter bijzonder kort. Het zal nog een flinke uitdaging worden om chassis en motor in de korte tijd met elkaar te integreren. De eerste start van Andretti F1 lijkt in ieder geval nog steeds ver weg.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool, Andretti Global, NL Beeld / Action Press