Renault CEO gaf Alpine F1 billenkoek met 40 minuten lange speech

Renault-opperhoofd Luca de Meo is flink tekeer gegaan in de Alpine F1-fabriek in Enstone. Met een veertig minuten lange speech probeerde de Fransman alle koppen een keer bij elkaar te krijgen.

Renault CEO gaf Alpine F1 billenkoek met 40 minuten lange speech

Renault/Alpine F1 is een van de grootste zorgenkindjes uit de geschiedenis van de Formule 1. Afgezien van de twee enorm succesvolle seizoenen in 2005 en 2006 is het fabrieksteam eigenlijk nooit echt serieus genomen. De twijfelachtige houding van het moederbedrijf, het beperkte budget, de enorme interne druk, het falen van het juniorprogramma en de recente bereidheid om ervaren personeel lukraak te ontslaan heeft de status van Alpine als serieus fabrieksteam ondermijnd.

Absolute chaos

Na de ontslagen van CEO Laurent Rossi, teambaas Otmar Szafnauer en sportief directeur Alan Permane en het vertrek van technisch directeur Pat Fry ligt de structuur van het team volledig in puin. De pogingen van interim-chef Bruno Famin om de boel te lijmen hebben tot nu toe geen effect gehad. Schoolvoorbeeld daarvan was het teamorder-fiasco afgelopen race op Suzuka.

Elektrische schok

In een poging toch wat vaart in het stuurloze project te krijgen is Renault eindbaas Luca de Meo persoonlijk afgereisd naar de Alpine F1-fabriek in Enstone. Het complete team - inclusief coureurs Pierre Gasly en Esteban Ocon - werd verzameld voor een toespraak. De motorafdeling in het Franse Viry-Chatilon voegde zich online bij de bijeenkomst.

In een speech die volgens Franse publicatie L'Equipe als 'een elektrische schok' beschreven werd vuurde De Meo de nodige kritiek af op zijn team. Hoofdpunt van de speech was de noodzaak om de samenwerking tussen de Britse chassisfabriek en de Franse motorafdeling beter te laten verlopen. Daarbij zou moeten afgezien worden van 'oude gewoontes' en met een duidelijke visie naar de toekomst toegewerkt moeten worden. Collega's die niets voelen voor verandering mogen van monsieur De Meo gaan ophoepelen.

Beide afdelingen van Alpine zouden zich schuldig maken aan kinderachtig kliekjesgedrag, zoals apart eten, aparte hotels huren en andere zaken die voor verdere verdeeldheid zorgen. De Meo riep in navolging van Famin op tot saamhorigheid. Daarnaast meldde hij dat de interim-teambaas de rol permanent zal gaan bekleden.

Luca de Meo en artiest Jean-Michel Jarré

Angstcultuur

De Meo's oproep voor solidariteit en een duidelijke visie is op z'n zachtst gezegd lichtelijk ironisch. De recente, zeer plotselinge ontslagen die voor zoveel onzekerheid en instabiliteit zorgden kwamen immers van hogerhand.

Enstone-veteraan Alan Permane werd zonder pardon en vervanger op straat gezet. Als zelfs hij niet veilig was, wie dan wel? De angstige sfeer die hierdoor binnen Alpine ontstond heeft de situatie uiteraard niet verbeterd. Daarbij komt De Meo's dreigement dat openlijke kritiek van het team niet meer getolereerd zal worden.

Het is nog maar de vraag of de harde aanpak van het Renault-opperhoofd effect zal hebben. Sinds de terugkeer van Renault als fabrieksteam in 2016 is het immers nooit verder gekomen dan de middenmoot, ongeacht wie er aan het roer stond. De kans lijkt klein dat daar binnenkort iets aan zal veranderen.

Formule 1
  • NL Beeld / Abaca Press, NL Beeld / Action Press