Gasly woedend vanwege teamorders op laatste ronde (video)

Het werd door de TV-regie gemist, maar aan het einde van de Grand Prix van Japan ontstond er een flinke rel bij het team van Alpine. Nadat hij op de laatste ronde in de laatste bocht Ocon aan zich voorbij moest laten gaan ging Pierre Gasly volledig door het lint.

Gasly woedend vanwege teamorders op laatste ronde

Temidden van het drama van PĆ©rez, de vele uitvallers, het eerste podium voor Oscar Piastri en de constructeurstitel voor Red Bull werd het team van Alpine eigenlijk volledig vergeten. De Franse formatie zorgde met typisch effectief management er echter voor dat er een flinke controverse ontstond.

Bij de tweede pitstops kreeg Esteban Ocon het undercut voordeel op teamgenoot Pierre Gasly, maar in een poging om de Aston Martin van Fernando Alonso te pakken werd Pierre erlangs gelaten. Gasly sloeg een gat van zes seconden naar Ocon, maar kon geen vuist maken naar Alonso. Op de laatste ronde en in de laatste bocht werd hij alsnog bevolen om Ocon aan zich voorbij te laten gaan. De bijzonder late teamorder resulteerde in een tirade van de Fransman.

Miscommunicatie

Volgens Gasly was er voorafgaande aan de race niet naar hem gecommuniceerd dat hij de plek zou moeten teruggeven. Het interim management van het door ontslagen geteisterde Alpine heeft dus nog wat goed te maken:

"Het was gezegd dat Esteban, als ze zouden besluiten om bij mij een undercut te doen met de strategie, in zijn voordeel, dan zouden ze bij mij de undercut doen omdat ik de leidende auto was, en zouden ze me erlangs laten zodat we geen tijd verliezen."

"Maar het was nooit gezegd dat de de posities weer zouden moeten omdraaien omdat ik voor hem startte en ik altijd voor hem zat. Voor een team is auto tien of negen, negen of tien hetzelfde. Maar het was zeker niet iets dat ik verwacht had en niet iets dat ik begrijp omdat ik de leidende auto was, maar we zullen praten."

Eerlijk spelen

Vanwege zijn snelheidsvoordeel op Ocon - en het grote gat tussen de twee op de laatste ronde - kan Pierre er niet bij waarom er zo laat besloten werd om de posities om te wisselen. Hij is er echter van overtuigd dat het uitgesproken kan worden. Gasly verwacht van zijn teamgenoot dat hij het in dezelfde situatie eerlijk zal gaan spelen:

"Tot dat punt was het allemaal gelijk, tot de laatste ronde. Maar het is iets waar we samen over zullen praten, uit zullen leggen en ik weet zeker dat Esteban het de volgende keer eerlijk zal spelen als het andersom is."

Formule 1
  • NL Beeld / Proshots