Horner trekt Cadillac F1-project in twijfel: 'Het lijkt maar een badge'

Nu de deadline voor de bekendmaking van nieuwe teams nadert heeft de Red Bull-chef opnieuw vraagtekens geplaatst bij Andretti's project. Volgens Horner is het nog altijd niet helemaal duidelijk of en hoeveel invloed 'motorpartner' Cadillac zal hebben. De Brit ziet het partnerschap met General Motors' luxemerk vooral als een marketingoefening.

Horner trekt Cadillac F1-project in twijfel: 'Het lijkt maar een badge'

Michael en Mario Andretti zijn inmiddels al twee jaar bezig om toegang te krijgen tot de grid van de Formule 1. Nadat de koop van Sauber op de klippen liep besloot het duo op eigen benen verder te gaan. Het Andretti Global-project kreeg van alle kanten kritiek te verduren vanwege het vermeende gebrek aan ervaring, geld, geloofwaardigheid en een serieuze motorpartner.

Michael vinkte - naar zijn mening - het laatste puntje op die checklist af met een deal met Cadillac. Met het luxemerk van Amerikaanse autogigant General Motors achter zich was hij er zeker van dat de criticasters binnen en buiten de F1 overstag zouden gaan. Het leverde hem in ieder geval de steun van FIA-president Mohammed Ben Sulayem op.

Cadillac als 'motorpartner'

Schermen met de grote naam van GM leverde Andretti een hoop publiciteit op, maar nadat iedereen van de schok bekomen was werd duidelijk dat er onder de streep niets concreets overgebleven was. Het was immers niet duidelijk wat The General precies zou bijdragen aan het project. De Amerikanen waren namelijk niet van plan zelf een power unit te bouwen, maar aasden op het omstickeren van een Renault-blok. Via wat uitgebreide mentale radslagen wist Michael Andretti zichzelf er echter van het overtuigen dat het géén rebadge was.

Nu de deadline voor de bekendmaking voor potentiële nieuwe F1-teams opnieuw vastgesteld is besloot Red Bull-teamchef Christian Horner de Andretti-Cadillac sage opnieuw aan te kaarten. De Brit herhaalde nog maar even waar de schoen wringt: Cadillac is geen fabrikant, maar een sponsor:

"GM is een geweldig merk, maar waar ik in geïnteresseerd in ben is: wat is hun model? Ik neem aan dat ze geen faciliteit gaan bouwen zoals [de onze]. Ik neem aan dat het om het opplakken van een badge draait."

Pot = ketel?

De uitspraak over de relatie tussen Andretti Global en Cadillac klonk uit de mond van Christian Horner lichtelijk ironisch. Zijn team heeft immers een vergelijkbare deal gesloten met GM's rivaal Ford. Vanaf 2026 zal het merk met de blauwe ovaal meewerken aan het Red Bull Powertrains-motorproject. Volgens Horner is dat echter toch anders. Ford heeft zich namelijk verbonden aan een legitiem, bestaand F1-team, terwijl GM een ballonnetje vastgemaakt lijkt te hebben aan een luchtkasteel:

"Ja, maar Ford, zij doen niet alsof ze een deelnemer zijn in de Formule 1. GM is geassocieerd met Andretti op het moment, die op dit moment geen plek hebben."

Compensatieregeling

Naast de twijfels rond de rol van Cadillac bracht Christian de geldkwestie opnieuw naar voren. De overige tien teams zitten er nog altijd niet op te wachten om hun inkomsten te moeten delen met een nieuwkomer. Volgens de Brit zal alles afhangen van de compensatieregeling voor de bestaande teams:

"Nu zal de FIA hun proces doorlopen. Ik denk, met al deze dingen, dat je het logistieke probleem hebt van hoe je een elfde team onder moet brengen. Maar de realiteit is dat het allemaal echt op dit neerkomt: wie gaat ervoor betalen?"

"En als het de [inkomsten] van de bestaande tien doet verwateren, dan zullen ze er natuurlijk een probleem mee hebben. Liberty zullen hun element van het inkomen niet willen verdunnen. Dus daar kom je uit op een confrontatie."

Formule 1
  • Red Bull Content Pool, NL Beeld / PA Images