Kabinet concludeert: Nederlanders hebben geen trek meer in EV's

De elektrische transitie verloopt niet zo soepel meer. Een enorme terugloop van subsidieaanvragen wijst uit dat Nederland nu al klaar is met de EV. Het demissionair kabinet deed verbaasd onderzoek naar de oorzaken.

Kabinet concludeert: Nederlanders hebben geen trek meer in EV's

Jaar in jaar uit konden we hetzelfde bericht consistent herhalen: de subsidiepot voor elektrische auto's is op. De financiële steun vanuit de overheid voor EV-kopers vond jarenlang immers gretig aftrek.

Dit jaar blijft de pot echter opvallend vol zitten. Er zijn namelijk veel minder aanvragen binnengekomen dan verwacht. Slecht nieuws dus voor de geplande elektrificatie en vergroening van het Nederlandse wagenpark.

De oorzaken

In Den Haag is het tussen de Extinction Rebellion-protesten door ook opgevallen. Staatssecretaris Vivianne Heijnen (CDA) van Infrasctructuur en Waterstaat heeft aan de alarmbel getrokken en meteen een onderzoek ingesteld naar de redenen achter de teruglopende interesse voor EV's. Het onderzoek wees drie belangrijke oorzaken aan voor het fenomeen.

Zo zijn EV's voor veel mensen te duur geworden, met name op de tweedehands markt. Daarnaast is de dreiging van de aankomende wegenbelasting voor elektrische auto's een groot afschrikmiddel. De zware accupakketten zorgen er immers voor dat die bedragen niet mals zullen zijn.

Als laatste zijn er zorgen rond de zogeheten Total Cost of Ownership, dus alle kosten om een EV te kunnen rijden. Onder de streep ben je tegenwoordig met een EV immers net zo duur of zelfs duurder uit dan met een hybride, diesel of benzineauto, mede door de mrb, de hogere aanschafprijzen en de gestegen energieprijzen.

Meer steunmaatregelen

Staatssecretaris Heijnen wil er alles aan doen om de regeling alsnog weer aantrekkelijk te maken. Zo wordt de geplande verlaging van de subsidie van 2.950 naar 2.550 euro voor volgend jaar geschrapt. Er is echter meer nodig om de EV-verkopen aan te slingeren. Heijnen hoopt daarom dat het volgende kabinet meer ingrijpende en drastische stappen zal gaan zetten.

Zaken als een speciaal mrb-tarief voor EV's, een soort accijnskorting op elektriciteit en nog hogere subsidiebedragen zouden een verschil kunnen maken. Het ontbreken van de beperkte actieradius als een van de redenen geeft in ieder geval aan dat de auto's op de juiste weg zijn. Aan financiële plaatje moet echter nog flink geschaafd worden om die gedroomde volledig elektrische transitie mogelijk te gaan maken.

De huidige subsidieregeling gaf voor 19% van de ondervraagden de doorslag, terwijl 43% het van grote betekenis vond. Iets meer dan de helft (53%) zou een EV overwegen als het subsidiebedrag hoger zou liggen.

Elektrisch
  • Volkswagen, NL Beeld / Regiofotografie. NL Beeld / Action Press