Overheid maakt rijden grote elektrische bestelbus bijna onmogelijk

Ondernemers krijgen het binnenkort flink moeilijk. Vanwege onmacht vanuit de overheid zal het voor de bestuurders van grote elektrische bestelbussen illegaal worden om te rijden.

Overheid maakt rijden grote elektrische bestelbus bijna onmogelijk

De Nederlandse overheid doet er naar eigen zeggen alles aan om het wagenpark zo snel en goed mogelijk te elektrificeren. Tot heel veel meer dan mooie woorden is het echter nooit gekomen.

Zo gaan goedbedoelde subsidiepotjes op aan rijke Teslarijders, weet niemand hoe het nieuwe wegenbelastingsstelsel eruit gaat zien en laat de laadinfrastructuur nog altijd te wensen over. De plannen voor 2026, 2030 en 2035 zijn echter nog allemaal toekomstmuziek. Vanwege slechte regelgeving is zelfs per direct al een kleine crisis rond elektrisch rijden.

Tijdelijke regeling

Het demissionaire kabinet staat namelijk op de punt om de Nederlandse ondernemer in de kou te laten staan. Op aanraden van de overheid zijn veel bedrijven overgestapt op volledig elektrische bestelbussen. Handig voor in de stad, zeker met alle milieuzones.

Voor bedrijven die meer mee moeten nemen dan een paar zakken aardappels ontstonden echter al de nodige problemen. Fullsize elektrische bestelbussen wegen namelijk méér dan de bij het huidige Europese autorijbewijs toegestane 3.500 kilo.

Daarbij is dus een vrachtwagenrijbewijs nodig. Als tegemoetkoming stelde de overheid een tijdelijke regeling in die het maximumgewicht opschroefde naar 4.250 kilo. Die regeling loopt echter af op 1 oktober. Dat is dus komende zondag.

Elektrisch buiten spel

Aangezien er op dit moment geen echt kabinet zit in Den Haag word er voorlopig niets gedaan aan de penibele situatie. Dat betekent dat het voor veel werknemers illegaal zal wordne om hun bestelbus te besturen.

De elektrische sector van de markt wordt daardoor effectief buiten spel gezet. Naast de hogere aanschafprijzen voor EV bussen moeten ondernemers nu ook nog eens gaan investeren in rijbewijzen voor hun personeel. De keuze voor een ouderwetse, lichtere en veel goedkopere dieselbus is dan snel gemaakt.

Terug naar diesel

Omdat er pas op 22 november verkiezingen zijn en er hoogstwaarschijnlijk een ellenlange formatie volgt kan er voorlopig niets gedaan worden aan de situatie. Ondernemers die flink geïnvesteerd hebben in een te zwaar elektrisch wagenpark blijven dus met de gebakken peren zitten.

Een overstap naar de volgens de overheid zo vervuilende diesels is op korte termijn de enige oplossing. Het kan nog maanden of zelfs jaren duren voordat de problemen opgelost worden.

Elektrisch
  • Volkswagen Bedrijfswagens, Renault Trucks