Hamilton en Leclerc gediskwalificeerd voor technische overtreding Austin

Drama voor Mercedes én Ferrari. Zowel Lewis Hamilton en Charles Leclerc werden om technische redenen uit de resultaten van Austin geschrapt.

Hamilton en Leclerc gediskwalificeerd voor technische overtreding Austin

De Grand Prix van Amerika leek met name voor Lewis Hamilton goed af te lopen. De zevenvoudig wereldkampioen kwam maar een paar ronden tekort om de door remproblemen getroffen Max Verstappen te pakken voor de overwinning.

Sir Lewis nam tevreden genoegen met de tweede plek, maar na de race volgde er slecht nieuws. Tijdens de technische keuring van zijn bolide werd namelijk een overtreding van het reglement geconstateerd.

De plank

Onder de Mercedes van Hamilton werd een overmatig afgesleten plank aangetroffen. Dit stuk hout dient als graadmeter om aan te tonen dat de teams zich aan de minimale rijhoogte houden, een regel die geïntroduceerd werd na de fatale crash van Ayrton Senna. De Ferrari van Charles Leclerc bleek hetzelfde probleem te hebben.

Op de onboard beelden was al te zien dat beide wagens bijzonder stijf afgesteld waren, iets wat in combinatie met het hobbelige oppervlak van COTA voor de overmatige slijtage gezorgd heeft.

Punten voor Sargeant

De straf voor overmatige slijtage aan de plank is even simpel als pijnlijk: automatische diskwalificatie. Hierdoor heeft Lewis zijn tweede plek verloren, en moet Charles zijn door een eenstopstrategie hardbevochten zesde plek inleveren.

Het podium is nu dus Verstappen, Norris en Sainz, terwijl de geplaagde Logan Sargeant eindelijk zijn eerste puntje mag ontvangen met een geërfde P10. Vreemd genoeg was er bij de afstelling van de wagens van George Russell en Carlos Sainz dus niets op aan te merken. Deze werden namelijk niet meegenomen in de steekproef van de FIA. Alleen de bolides van Hamilton, Leclerc, Verstappen en Norris werden aan de keuring onderworpen.

Formule 1
  • NL Beeld / Action Press