Toyota vindt het wiel (en pedalen) opnieuw uit met Neo Steer

Toyota's visie voor de toekomst is wel heel bijzonder. Het Neo Steer systeem moet het traditionele stuurwiel én voetpedalen gaan vervangen.

Toyota vindt het wiel (en pedalen) opnieuw uit met Neo Steer

Sinds 1898 is het recept voor de besturing van een auto bekend: sturen doe je met een stuurwiel, gasgeven, remmen en eventueel koppelen met voetpedalen. In 1916 werd ook het format voor de locatie van de pedalen vastgesteld. Sindsdien is er eigenlijk niets meer veranderd.

Als iets goed werkt, hoef je er immers niet aan te sleutelen. Bij Toyota denken ze daar echter anders over. De Japanners hebben naar eigen zeggen namelijk de toekomst van besturing gepresenteerd op de Japan Mobility-beurs.

Neo Steer

Toyota's uitvinding is een hoekige variatie op Tesla's weinig succesvolle yoke. Het vierkante gevaarte is echter helemaal dicht, en breder aan de onderkant dan de bovenkant. Het meest bijzondere element van de Keanu Neo Steer is echter niet de vorm, maar de extra bedieningselementen.

Toyota heeft de voetpedalen namelijk vervangen door twee triggers aan de linkerkant. Gas geven doe je dus met je hand, op een vergelijkbare manier als met een quad. Hoe dat in zijn werk moet gaan bij het fileparkeren is echter niet bekend.

Toyota heeft nog geen concrete plannen om de Neo Steer in productie te nemen. In tegenstelling tot de Tesla yoke is het vooral een leuke gimmick voor de autoshow. Met het oog op de

Twintig jaar oude toekomstvisie

Het doel van de handbediening is om de bestuurder meer ruimte en comfort te geven. Ook moet in- en uitstappen vergemakkelijkt worden door Neo. Aangezien er geen fysieke connecties meer zijn tussen bijvoorbeeld het rempedaal en de remmen is de ouderwetse manier geen verplichting meer.

Toyota lijkt daarmee inspiratie gehaald te hebben uit een inmiddels twintig jaar oud concept van General Motors. De waterstofhybride Hy-Wire had namelijk ook volledige by-wire bediening en een volledig vlakke vloer. In plaats van triggers gebruikte GM echter een soort gashendel.

De Hy-Wire ging echter nog verder door het stuur verplaatsbaar te maken van links naar rechts. Bovendien kon de volledige carrosserie verwijderd worden, zodat je in het weekend een pickup naar de bouwmarkt kon rijden, en doordeweeks een zakensedan naar een belangrijke afspraak. Zoals gewoonlijk deed GM eigenlijk niets met de ideeën achter de Hy-Wire.