VIDEO: Grand Prix van Monaco op schaal 1:87

In Miniatur Wunderland Hamburg kun je zomaar de Grand Prix van Monaco meemaken. Het evenement is echter wat kleinschaliger dan je zou verwachten.

VIDEO: Grand Prix van Monaco op schaal 1:87

Altijd al bij de meest prestigieuze race op de F1-kalender willen zijn? Met dank aan een modelbouwmuseum bij onze oosteburen hoef je niet helemaal naar het prinsdom om een stukje beleving mee te pikken. Miniatur Wunderland Hamburg heeft het circuit van Monaco namelijk tot in het kleinste detail nagebouwd. In schaal 1:87 werden alle hotels, wegen en vangrails in en om het circuit gereproduceerd.

Levensechte race

De Monaco-tentoonstelling is echter meer dan een statische maquette. Met behulp van een computergestuurde Halbach-array magneetbaan heeft het museum ervoor gezorgd dat de mini F1-bolides ook echt over het circuit kunnen racen.

Zonder zichtbare touwtjes of kettingen lijkt het levensecht. Miniatur Wunderland-oprichter Gerrit Braun heeft ervoor gezorgd dat de hele race in detail nagespeeld wordt, compleet met opwarmronde, safety cars en een startgrid. In zijn serie vlogs kun je precies zien hoe de beste man het voor elkaar gekregen heeft.

Assistentie van Porsche

Het museum heeft niet alleen aandacht voor de Formule 1, maar ook voor de elektrische variant. De Grand Prix wordt dus om de zoveel de tijd afgewisseld door een E-Prix. Voor het realiseren van die tweede kreeg Braun hulp van niemand minder dan Porsche.

De Motorsport-afdeling van het merk leverde de CAD-data aan van de 99X Electric Formule E-wagen, zodat Braun en zijn team een geschikt schaalmodel konden maken. Naast de elektrische racer pronken er nog veel meer modellen van het merk op de verscheidene tentoonstellingen.

Naast Monaco kunnen bezoekers hun ogen uitkijken bij reproducties van Provence, Venetië, Rio de Janeiro, Patagonië, Zwitserland, Oostenrijk, centraal Duitsland, Amerika en uiteraard Hamburg.

Formule 1
  • Miniatur Wunderland Hamburg, Porsche