Horner wil langer circuit Monaco op zee: 'Fenomenaal voor inhaalmogelijkheden'

De Red Bull-chef denkt de oplossing gevonden te hebben voor de vaak bijzonder saaie optochten in het prinsdom. Met een paar aanpassingen en een verlenging van het circuit richting de zee moet inhalen veel makkelijker gaan worden in Monaco.

Horner wil langer circuit Monaco op zee: 'Fenomenaal voor inhaalmogelijkheden'

Vanwege de regen bleef het ons dit jaar bespaard, maar de Grand Prix van Monaco heeft al jaren de onaangename reputatie niets meer dan een twee uur lange optocht te zijn. Het extreem krappe, hobbelige en niet bijzonder snelle stratencircuit leent zich nu eenmaal niet voor zinderende races vol inhaalacties. Onder normale omstandigheden biedt alleen de chicane een relatief betrouwbare inhaalmogelijkheid, met minimale kansen bij St. Devote en Mirabeau.

Evolueren of uitsterven

De saaie races zijn de aanleiding voor een steeds sterker wordende roep om de legendarische Grand Prix weg te strepen op de groeiende kalender. Het op sensatie beluste Liberty Media ziet het evenement immers als een doorn in het oog naast circusraces als Miami en Las Vegas. Vorig jaar duurde het dan ook bijzonder lang voordat een nieuw contract getekend werd.

Volgens Red Bull-opperhoofd Christian Horner is het hoog tijd om de problemen van het stratencircuit aan te pakken zodat Monaco kan blijven bestaan. Het prinsdom zal met de tijd mee moeten gaan om te overleven:

"Monaco is Monaco, en het is er vanwege de historie, de uniekheid. Ik denk dat het probleem is dat de auto's nu zo groot zijn dat alle locaties een beetje moeten evolueren. Ik denk dat als er maar een gebied was waar we een beetje ruimte voor een inhaalactie zouden kunnen creëren, dat die kans zou geven, want er wordt gewoon zoveel waarde geplaatst op de kwalificatie. De race wordt gewonnen of verloren op zaterdag."

Bouwen op zee

Het circuit 'evolueren' is uiteraard makkelijker gezegd dan gedaan. Er is immers geen ruimte om verregaande wijzigingen door te voeren. Althans, niet op land. Christian ziet echter een mogelijkheid om de baan uit te breiden richting zee. Een kilometer extra met een ruime remzone en een hairpin zou volgens de Brit de perfecte toevoeging zijn:

"Ik weet zeker met de creativiteit die er is en de hoeveelheid land die ze terugwinnen hier, dat er een kans moet zijn om er een grotere remzone in te persen. Misschien moet je bocht een een beetje scherper of langzamer maken of misschien het circuit verlengen."

"Als er een kans is om nog een kilometer toe te voegen inclusief een hairpin dan zou dat fenomenaal zijn. Ik denk dat dat misschien iets is om te overwegen wanneer je denkt aan de volgend twintig jaar voor Monaco, je wil niet zien dat het achterblijft."

Stilstand is achteruitgang

Horner meent dat het cruciaal is voor het voortbestaan van de Grand Prix dat het oude circuit zich aanpast aan de nieuwe Formule 1. De circuits die zich daartegen verzet hebben vinden we immers niet meer op de kalender:

"Het is een onderdeel van de geschiedenis van de Formule 1 en ik denk dat het daarom zijn plek verdiend heeft en het is een kroonjuweel in veel opzichten. Maar ik denk dat terwijl de sport blijft evolueren niemand stil kan blijven staan. En ik denk dat Monaco daar onderdeel van is."

"Je hebt een halve kans in de race om een inhaalpoging te doen. Ik denk dat als ze gewoon een manier zouden kunnen vinden van misschien bocht 1 langzamer maken of een klein extra stukje circuit kunnen creëren hier, het fenomenaal zou zijn als er een gebied om in te halen geïntroduceerd zou kunnen worden."

Formule 1
  • Red Bull Content Pool