Londen wil zoveelste F1-straatrace gaan organiseren

Het is weer zover. Na Madrid en Nice heeft de Britse hoofdstad zich weer eens aangeboden voor nog een Grand Prix op een stratencircuit. De race zal in een vierkantje in de haven van East London verreden moeten worden.

Londen wil zoveelste F1-straatrace gaan organiseren

Max Verstappen's grootste angst wat betreft de F1-kalender lijkt langzamerhand werkelijkheid te worden. De Formule 1 lijft namelijk steeds meer stratencircuits in. Een race in het centrum van een wereldstad is nu eenmaal veel lucratiever dan op een afgelegen Grand Prix-circuit.

Na Monaco, Singapore, Baku en Las Vegas proberen steeds meer steden een plekje op de kalender te veroveren. In navolging van voorstellen vanuit het Franse Nice en het Spaanse Madrid heeft het Britse Londen zich weer eens gemeld.

Zoveelste voorstel

Er wordt inmiddels al decennia gepraat over een Grand Prix in de hoofdstad van F1-land Engeland, maar de plannen werden nooit doorgezet. Een nieuw voorstel moet daar verandering in gaan brengen. In plaats van een Baku of Las Vegas-achtige run door het centrum moet de race verreden gaan worden op de scheepsdokken in East London.

De rechtlijnige layout heeft iets weg van die van het Saudische Jeddah, terwijl de omgeving doet denken aan het oude havencircuit van Valencia. De pitstraat zal naast het ExCel evenementencentrum geplaatst worden. ExCel is op dit moment ook de thuisbasis voor de Britse ronde van het Formule E-kampioenschap. De elektrische serie gebruikt echter alleen de parkeerplaats en parkeergarage.

Het East Docks London circuit.

Duurzame dubbele straat

Een Grand Prix in de milieuzone die Londen heet lijkt nogal tegenstrijdig. Ontwerpbureau Dar en het LDN collectief achter het evenement hebben echter een duurzaam plan opgesteld. De werkzaamheden die nodig zijn voor het circuit worden namelijk aangevuld met een herontwikkelingsplan voor de regio.

Zo komen er bredere dijken, fietspaden en meer recreatieruimte. De straat zal boven op het circuit geplaatst worden. Elk jaar zal de hele boel binnen twee weken volledig ontmanteld en weer opgebouwd worden om de Grand Prix mogelijk te maken. De tribunes zullen op pontons in de haven geplaatst worden. Zo neemt de race de rest van het jaar geen ruimte in.

De modulaire straat moet de race een duurzaam imago geven.

Silverstone behouden

Silverstone blijft voorlopig buiten schot.

Fans van het iconische Silverstone kunnen voorlopig opgelucht ademhalen. Volgens de berichten in de wandelgangen is het niet de bedoeling dat Londen het traditionele circuit volledig zal gaan vervangen. Met ruimte voor 'slechts' 24 races zal er echter toch ergens een offer gemaakt moeten worden. Wellicht is een roulatiemodel de oplossing, al zullen beide kandidaten daar waarschijnlijk niet al te blij mee zijn.

De organisatie achter de London Grand Prix is al in gesprek met F1-eigenaren Liberty Media. Als alles goed gaat staat de race in 2026 op de kalender.

Formule 1
  • Dar, Red Bull Content Pool