Honda wil Yuki Tsunoda op Fernando Alonso's stoeltje zetten

Nu de deal met Aston Martin beklonken heeft Honda de volgende wens uitgesproken. De Japanners zien graag dat Honda-protege Yuki Tsunoda een plekje krijgt bij het team in 2026.

Honda wil Yuki Tsunoda op Alonso's stoeltje zetten

In een verrassende move maakten Aston Martin F1 en Honda gisternacht een samenwerking bekend voor 2026. Onder de nieuwe regels begint Honda aan het zesde officiële hoofdstuk van hun F1-carrière, terwijl Aston Martin meer onafhankelijkheid zoekt in een poging onder het juk van huidige leverancier Mercedes uit te komen.

De deal is vooralsnog puur en alleen gericht op de power unit en alle relevante technische aspecten, maar bij de presentatie van AMR-Honda opperden de Japanners al andere wensen.

Lichte voorkeur

Na een vraag over een mogelijke hereniging met voormalig Honda-aartsvijand Fernando Alonso bracht Honda Racing Corporation president Koji Watanabe namelijk een andere naam naar voren: Yuki Tsunoda. Als afgestudeerde Honda-junior staat de kleine wildebras uiteraard bijzonder hoog op het verlanglijstje van het merk. Watanabe-san benadrukte echter dat Honda geen invloed zal uitoefenen op de selectie van de coureurs voor 2026:

"Er zijn natuurlijk Japanse coureurs die de uitdaging aan zullen gaan en we zouden ze graag zien als kandidaten. [Tsunoda] komt oorspronkelijk van onze school en hij doet het erg goed in de Formule 1."

"We zijn erg blij om hem te zien slagen. Maar met het oog op de toekomst hebben we nog drie jaar te gaan dus is het te vroeg voor ons om te zeggen wat er zal gebeuren. Ik denk niet dat het de tijd is om hierover te praten. Maar we hopen dat hij een kandidaat zal worden. Maar het is aan het team om de beslissing te nemen."

Koji Watanabe (rechts) met Helmut Marko en HRC directeur Yasuaki Asaki, Bahrein 2023.

Yuki in de kijker

Aston Martin Performance Technologies CEO Martin Whitmarsh erkende dat Tsunoda zichzelf al in de kijker gewerkt had bij zijn team. De Brit stelde onder de indruk te zijn van de vooruitgang die de 23-jarige uit Sagamihara dit seizoen geboekt heeft. Aangezien huidige kopman Fernando Alonso tegen 2026 45 jaar oud zal zijn twijfelt Whitmarsh er bovendien niet aan dat het rijdersbestand van AMF1 zal gaan veranderen. Het tweede stoeltje zal ongetwijfeld gevuld blijven met de 24-jarige Lance Stroll:

"[Yuki] maakt een geweldige indruk dit jaar. Hij is nog erg jong, maar relatief ervaren maar ik denk dat hij geweldige vooruitgang geboekt heeft. Het is enorm opwindend. Ik weet zeker dat ons rijdersbestand zal evolueren voor 2026. Uiteindelijk zullen Honda en Aston Martin de twee allerbeste coureurs die we kunnen krijgen in de auto's willen hebben. We zijn hier om te winnen, net als Honda, dus in 2026 moeten we gaan beginnen met samen winnen. We moeten geweldige coureurs hebben."

"[Tsunoda] moet gezien worden als een kandidaat. Ik weet zeker dat hij met liefde een door Honda aangedreven auto zou willen rijden. Laten we kijken hoe hij de komende jaren vooruitgang boekt en hopelijk kunnen we dan wat serieuze gesprekken hebben samen."

Honda's nationalistische trekjes

Takuma Sato in de Super Aguri SA05, 2006.

Honda's claim dat het merk geen invloed zal uitoefenen op de rijdersselectie is een opvallende uitspraak. In het verleden waren de Japanners berucht vanwege hun nationalistische trekjes. Zo werd er in 1987 bij Lotus de weinig indrukwekkende Satoru Nakajima naast Ayrton Senna gezet.

Pakweg tien jaar later kreeg de snelle maar grillige Takuma Sato eenzelfde voorkeursbehandeling bij Jordan en BAR. Honda vond het zelfs zo moeilijk om Takuma los te laten dat er in 2006 speciaal voor hem een compleet nieuw team uit de vier jaar oude resten van Arrows gestampt werd.

Super Aguri bood nog eens 2.5 seizoen plaats aan Sato, tot financiële problemen vroeg in 2008 een einde aan het kleine team maakten.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool. NL Beeld / ProShots