Waarom Aston Martin-Honda toch logisch is

De verbintenis tussen de Britse en Japanse autofabrikanten roept bij velen de nodige vraagtekens op. De deal komt echter niet zomaar uit de lucht vaallen.

Waarom Aston Martin-Honda toch logisch is

Na een minimale geruchtenstroom kondigde het F1-team van Aston Martin vannacht een partnerschap aan met motorleverancier Honda. Vanaf 2026 zullen de twee partijen samen de strijd aangaan met de gevestigde orde.

Onder de nieuwe reglementen zal AMR-Honda het opnemen tegen Mercedes, Alpine-Renault, Audi, Ferrari en RBPT-Ford. Voor de Japanners is het inmiddels de zesde keer dat er een F1-project opgestart wordt.

Niet logisch

Een deal tussen Aston Martin en Honda is van buitenaf gezien totaal niet logisch. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Red Bull of Williams is Aston Martin immers een eigen automerk.

Bovendien zijn ook de straatauto's van AM uitgerust met Mercedes-AMG motoren, is er een nauwe technische samenwerking en is het merk voor 2.6% in handen van de Duitsers. In zee gaan met een directe concurrent (tenminste op marketingniveau) van Mercedes lijkt een lichtelijk suïcidale strategie te zijn voor Aston Martin.

Aston Martin-sausje

Ondanks al het bovenstaande is een deal tussen Aston Martin F1 en Honda op papier alsnog geen enkel probleem. Zowel het automerk Aston Martin Lagonda als het F1-team zijn in handen van de Canadese miljardair Lawrence Stroll, maar de twee entiteiten hebben eigenlijk niets met elkaar van doen.

AMF1 is feitelijk nog steeds het oude Racing Point, alleen met een mooie groene kleur en historische logo's. Stroll doopte Racing Point in het Aston Martin-sausje in de hoop in één klap dezelfde prestige als de meer gevestigde teams te vergaren.

Fabrieksteam?

Takuma Sato in de BAR Honda 006, Barcelona 2004.

Aangezien AMF1 en AML twee verschillende bedrijven zijn staat het Stroll vrij om te doen wat hij wil met het Formule 1-team. Zelfs wanneer Mercedes echt moeilijk zou gaan doen kan hij eenvoudig opnieuw de naam van het team wijzigen.

Zo staat zelfs de deur open voor de derde revival van het Honda-fabrieksteam. Eind 2005 namen de Japanners toenmalige partner British American Racing immers over. Een vergelijkbare rol voor een haastig opnieuw tot Racing Point omgedoopt Aston Martin lijkt niet onwaarschijnlijk. Het omdopen van Racing Point naar Aston Martin toont aan dat Stroll niet zal stoppen tot hij een wereldtitel in handen heeft, koste wat het kost.

Met de Honda-deal heeft hij eindelijk een (potentieel) winnende power unit in handen, zonder de afhankelijkheid als klantenteam.

Formule 1
  • Aston Martin Aramco Cognizant F1 Team, Formula 1, NL Beeld / Proshots