'Mercedes gaat beste motoren naar Aston Martin sturen'

De directie van Mercedes heeft eieren voor het geld gekozen. Als blijkt dat het fabrieksteam zich binnenkort niet verbetert wordt de prioriteit gegeven aan de snellere klantenclub van Lawrence Stroll. Het merk wil hoe dan ook races gaan winnen.

'Mercedes gaat beste motoren naar Aston Martin sturen'

Het team van Mercedes heeft wel eens betere tijden gekend. Na een zwaar 2022 begon de ploeg uit Brackley vol goede moed aan het nieuwe seizoen, maar in Bahrein werd pijnlijk duidelijk dat de tweede variant van de zeropod-auto opnieuw tekort schiet.

De opnieuw gitzwarte W14 is niet alleen opnieuw langzamer dan Red Bull en Ferrari, maar moet zelfs zijn meerdere herkennen in de wagen van klantenteam Aston Martin. Met dezelfde achterwielophanging, versnellingsbak en power unit wist Fernando Alonso een puik podium te pakken achter de Bulls. Zelfs de met twee opgelapte polsen en een gebroken teen rijdende Lance Stroll was de tweede Mercedes van George Russell te snel af.

Ultimatum

In het kamp van Mercedes heerst na een enkele race al een absolute grafstemming. Zowel Toto Wolff als George Russell hebben het jaar zelfs al volledig opgegeven. Die mening wordt volgens Spaanse publicatie The Objective gedeeld door de top van het merk met de ster.

Vanaf hogerhand heeft het team een ultimatum gekregen: als er niet binnen twee races significante vooruitgang geboekt wordt zullen de beste power units uit Brixworth doorgesluisd worden naar Aston Martin.

'De beste motor'

In de moderne Formule 1 is het concept van 'de beste motor' op het eerste gezicht nogal vreemd. De fabrikanten zijn op papier immers verplicht om identieke motoren te leveren aan klantenteams. De dagen van het dumpen van een drie jaar oud blok bij de concurrentie zijn al jaren voorbij.

De identieke motoren zijn echter nooit zo identiek als de reglementen voorschrijven. Vanwege de extreem nauwe toleranties bij de productie van de power units zijn er altijd minieme verschillen. Zo kan de ene V6 zomaar vijf pk meer leveren dan de andere. In een sport waarbij elke fractie van een seconde telt is dat uiteraard een cruciaal verschil.

Toverkunsten

Normaal gesproken bewaarde Mercedes de topmotoren voor zichzelf en werden de mindere goden verpatst aan Aston Martin, McLaren en Williams. Als na de Grand Prix van Australië duidelijk geworden is dat het fabrieksteam niet voor de overwinning mee kan strijden komt daar echter verandering in.

De directie van Mercedes wil koste wat het kost dat het merk een overwinning pakt. Aangezien Aston Martin grotendeels eigendom is van Mercedes is het niet meer dan logisch dat Das Haus alle kaarten op Alonso en Stroll speelt. Een overwinning voor het B-team is immers nog altijd beter dan een vijfde plek voor de fabriek. Aangezien er pas voor race 6 op Imola een update gepland staat zal het team van Toto toverkunsten uit moeten gaan halen met de setup in Jeddah en Melbourne.

Formule 1
  • Aston Martin Aramco Cognizant F1 Team. Mercedes-AMG Petronas F1 Team