Alonso gelooft in Aston Martin-overwinning: 'Er zijn nog 22 kansen'

Tien jaar na zijn laatste overwinning zet de meest ervaren man op de grid zijn zinnen op een nieuwe trofee. De zinderende openingsrace in Bahrein heeft Fernando goede hoop gegeven voor de rest van het seizoen.

Alonso gelooft in Aston Martin-overwinning: 'Er zijn nog 22 kansen'

De grote verrassing van de Grand Prix van Bahrein was uiteraard Fernando Alonso. De 41-jarige ijzervreter vocht zich na een incidentje met zijn teamgenoot in typische stijl langs de beide Mercedessen en de Ferrari van Carlos Sainz.

Door de uitvaller voor Charles Leclerc leverde dat een welverdiend podium op voor de Spanjaard. Red Bull bleef volledig onbereikbaar, maar al snel rees de vraag wat Alonso had kunnen doen zonder het akkefietje met Stroll. Waarschijnlijk had Leclerc het zelfs zonder zijn motorproblemen erg moeilijk gehad.

22 kansen

De sublieme pace van de AMR23 heeft zoveel indruk gemaakt op Fernando dat hij een overwinning zeker niet uitsluit. Met race 1 achter de rug zijn er immers nog 22 kansen om de grootste beker te pakken. Alonso nam als voorbeeld zijn indrukwekkende kwalificatie in Canada vorig jaar:

"Als je derde bent in race één zijn er nog 22 kansen dit seizoen. Zelfs vorig jaar, herinner ik met Canada, natte kwalificatie, we stonden op de eerste rij van de grid. Alles kan gebeuren in 22 races met verschillende omstandigheden. Ik zal best doen om die kans [te grijpen]."

Verstappen feliciteert Alonso met een tweede startplek, Montreal 2022.

Een beetje hulp

Alonso is zich ervan bewust dat er veel nodig zal zijn om de dominante Red Bulls te verslaan. Geen enkel team is echter perfect, waardoor er altijd een kans is om te kapitaliseren. Door crashes en technische problemen verder vooraan moet AMR een goede kans hebben op een overwinning. Het lukte immers ook met Alpine en Esteban Ocon op de Hungaroring. Fernando hoopt dan ook op een beetje hulp vanuit de overige topteams:

"Misschien hebben we wat hulp nodig. Vorig jaar hadden al wat hulp nodig van de topteams om op het podium te komen. Misschien dit jaar, als er die hulp is of er zijn wat uitvallers voor ons of wat problemen is het misschien meer dan een podium. Dus laten we daar op hopen."

Esteban Ocon viert zijn verrassende overwinning, Hungaroring 2021.

Jeddah en Melbourne als bewijs

Na een enkele race is de snelheid van de Aston Martin niet per se gegarandeerd. De specifieke omstandigheden van het Sakhir-circuit in Bahrein kunnen het beeld flink vertekenen. Alonso durft dan ook nog niet te zeggen of het team de positie als top van de subtop zal behouden. Pas na de volgende races op de veel snellere circuits van Jeddah en Melbourne is het volgens de Spanjaard echt zeker:

"Ik had hetzelfde gevoel vanaf de test, alsof, het te goed was om waar te zijn. Je verwacht altijd dat je iets krijgt waardoor je een stap terugzet en terugkomt in de realiteit. Maar het lijkt echt, de prestaties."

"We zullen zien in Jeddah. Ik ben benieuw naar Jeddah en Australië. Heel verschillende circuits: hogesnelheidsbochten, heel weinig degradatie. In Bahrein waren we sterk in dingen die we misschien niet zullen tegenkomen in Jeddah en Australië. Dus als we sterk zijn in de volgende twee races, dan denk ik dat we een erg goed 2023 zullen hebben."

Formule 1
  • NL Beeld / Proshots