Horner trots op 'groene Red Bulls': 'Vleiend om de gelijkenis te zien met onze auto'

Het Red Bull-opperhoofd heeft er helemaal geen problemen mee dat Aston Martin opgeklommen lijkt te zijn naar een positie als tweede snelste team. Christian is juist trots dat het team uit Silverstone met een Red Bull-kopie zo ver heeft kunnen komen.

Horner trots op groene Red Bulls: 'Vleiend om de gelijkenis met onze auto te zien'

Het speeltje van Lawrence Stroll wist in Bahrein vriend en vijand te verbazen met ronduit indrukwekkende pace. Met name met veteraan Fernando Alonso aan boord leek de AMR23 in de opbouw naar de openingsrace een kanshebber voor de overwinning te zijn.

Op de zondag werden die verwachtingen niet waargemaakt, maar ondanks een onderlinge touché maakten de Astons alsnog een diepe indruk. Op pure pace (en een beetje hulp van Ferrari) pakte Alonso een welverdiende derde plek.

Imitatie is vleierij

De prestaties van AMR kwamen hard aan bij Ferrari en Mercedes, maar in het kamp van Red Bull Racing was de stemming een stuk gemoedelijker. Teambaas Christian Horner maakt er tegenover ESPN een lollig verhaaltje van. De gelijkenis tussen de AMR23 en de RB19 is volgens de Brit namelijk de hoofdreden voor de enorme sprong voorwaarts van Aston Martin:

"Ik denk dat het demonstreert aan alle andere teams dat het mogelijk is. Dus ze hebben duidelijk goed werk geleverd tijdens de winter. Ze zeggen dat imitatie de hoogste vorm van vleierij is en het is goed om te zien dat de oude auto zo goed gaat. Het is vleiend om de gelijkenis met onze auto te zien en daarom was het geweldig om die drie op het podium te zien."

Het goede voorbeeld

Horner meent dat het succes van Aston Martin betekent dat de overige teams hetzelfde zullen proberen. De radicaal andere concepten van Ferrari en Mercedes zullen langzamerhand vervangen gaan worden door Red Bull-achtige ontwerpen. Het is inmiddels immers duidelijk welke formule de beste is:

"Ik denk dat het operationele gebied van deze auto's erg smal is en elk team in de top drie lijkt zijn eigen thema ontwikkeld te hebben. Een team heeft ons thema geadopteerd en heeft een sprong gemaakt, dus op een bepaald punt zal het samenkomen en dat kan gebeuren binnen een seizoen."

95% anders

De Red Bull invloed bij AMR komt vooral van de vorig jaar vanuit RBR overgestapte aerodynamicus Dan Fallows. Onder zijn leiding kwam het team midden in 2022 met een overduidelijke RB18-kopie. Dit jaar is de auto naar eigen zeggen echter 95% anders.

En profil heeft de AMR23 inderdaad veel weg van de Red Bull, maar met het diepe luchtkanaal in de sidepods en de opstaande randen neemt de auto ook elementen van de Alpine en de Ferrari mee. De wagen is duidelijk meer dan de goedkope RB18-replica waarmee het team vorig jaar aanmodderde. De beroerde prestaties van die andere Red Bull-kopie van McLaren onderstreept nog maar eens dat AMR serieus huiswerk heeft gedaan.

Formule 1
  • NL Beeld / Proshots, Red Bull Content Pool