McLaren volgt het goede voorbeeld met Red Bull-achtige update

Na Aston Martin en Williams is McLaren het derde Mercedes-team dat zich laat inspireren door de dominante Red Bull. De wagen van Lando Norris heeft voor Singapore RB18-achtige sidepod inlaten meegekregen.

McLaren volgt het goede voorbeeld met Red Bull-achtige update

De nieuwe ground effect regels hebben dit seizoen voor de nodige hoofdbrekens gezorgd bij de team. Omdat niemand (behalve ene Adrian Newey) kon weten wat het juiste concept was kregen we aan het begin van het seizoen een flinke verscheidenheid aan ontwerpen te zien.

Verreweg het meest conservatieve ontwerp kwam van McLaren. De MCL36 leek met name wat betreft de sidepods weinig creativiteit losgelaten te hebben. De cokebottle-vorm was immers één op één overgenomen van de 2021-machine. Het ongeïnspireerde ontwerp en remkoelingsproblemen betaalden zich uit in een dramatische eerste race.

Nieuwe update

Sindsdien hebben de mannen en vrouwen in Woking echter hard zitten schaven aan de oranje bolide. Inmiddels vecht McLaren met Alpine om de vierde plek in het kampioenschap. In een poging dat gevecht n leven te houden komt het team met een nieuwe update voor Singapore.

Oplettende lezers hadden de nieuwe sidepod inlaten al kunnen ontdekken in de renders voor de nieuwe livery, maar Auto Motor und Sport's Andreas Haupt was zo vriendelijk om het eerste echte kiekje te schieten in de pits.

Red Bull-inspiratie

De nieuwste aanpassingen aan de MCL36 zijn nieuwe luchtinlaten in de sidepods en een nieuwe opzet van de strakes en de voorkant van de dit jaar zo cruciale vloer. De vorm van de inlaten lijkt in grote lijnen op die van de dominante Red Bull RB18.

McLaren is het derde door Mercedes-aangedreven team dat dit concept overneemt, na de 'groene Red Bull' van Aston Martin en de B-variant van de Williams. Een echte kopie kunnen we het echter niet noemen. Het is inmiddels simpelweg duidelijk geworden dat het RBR-concept de juiste is, waardoor het logisch is dat de minder bedeelde teams een eigen interpretatie zullen proberen te realiseren.

Alles voor Lando

Met de nieuwe inlaten, strakes en voorkant van de vloer lijkt de transformatie van de McLaren naar een échte 2022-auto compleet. Volgens Andreas Haupt is alleen de auto van teamleider Lando Norris uitgerust met het nieuwe pakket. Professionele ploeteraar Daniel Ricciardo zal genoegen moeten nemen met de oudere specificatie.

Formule 1
  • McLaren Racing, BrunoPress