Aston Martin geeft toe: Red Bull kopie heeft zwaktes niet opgelost

De 'groene Red Bull' valt niet bepaald in de smaak bij het team uit Silverstone. Na de grootschalige update is de pace van Aston Martin AMR22 nauwelijks verbeterd, aldus teamchef Mike Krack.

Aston Martin geeft toe: Red Bull kopie heeft zwaktes niet opgelost

Net zoals twee jaar geleden werd er in Silverstone recent een batterij kopieermachines aangezet. In Barcelona verscheen namelijk een grondig herziene B-variant van de Aston Martin AMR22.

Geheel toevallig (volgens het team) leken met name de nieuwe sidepods als twee druppels water op die van de op dat moment dominante Red Bull RB18. Een herhaling van de 'roze Mercedes' van 2020 bleef echter uit: in de vijf races sinds Spanje werden slechts twaalf punten gescoord.

Grip en balans

Vooral op de zaterdagen komt Aston Martin nog altijd enorm tekort op de rest van het veld. In Oostenrijk was de AMR22B zelfs consistent langzamer dan beide versies van de Williams. Een dertiende en zeventiende plek voor Lance Stroll en Sebastian Vettel in de race maakte het drama compleet. Aston Martin teambaas Mike Krack geeft tegenover The Race al voorzichtig toe dat de groene Red Bull de beloftes niet waargemaakt heeft:

"De upgrades hebben gewerkt, [ze] hebben ons een stap voorwaarts gebracht. De basisproblemen van de auto zijn nog niet opgelost. De coureurs klagen vooral altijd over grip en balans. Wanneer je heel hard pusht, wat je denk ik altijd moet doen met een auto die niet snel genoeg is, dan push je te hard of probeer je te hard te pushen, dus dan heb je problemen met de balans."

Hoge snelheid

De upgrades waren bedoeld om porpoising te verminderen en de auto lager tegen de grond te krijgen. Dat is volgens Krack gelukt, maar als neveneffect is de Aston in hogesnelheidsbochten flink tekort komt. Alleen op banen met langzame bochten, zoals Baku en Canada, kwam de auto redelijk uit de verf:

"We hebben nu sessie waar je meer grip nodig hebt als je sneller wil gaan. We hebben geploeterd in alle hogesnelheidsgebieden. In Canada waren daar minder van, in Baku waren daar minder van. De auto is best oké op lage snelheid. En [Baku] is grotendeels langzame bochten. Maar zodra de snelheden hoog worden, komen we tekort."

Compromis sluiten

Nu het team twee radicaal verschillende concepten gerund heeft, de budget cap knelt en de tweede helft van het seizoen zich aandoet, moeten er compromissen gesloten gaan worden in Silverstone. Mike Krack ziet zijn team het liefst omhoog klimmen dit seizoen, maar is zich er terdege van bewust dat de auto voor volgend jaar dan in het geding komt. De discussie zijn nog altijd druk gaande:

"Het is een hele moeilijke beslissing. Natuurlijk wil je het jaar niet eindigden in de positie waar we nu in zitten. Maar je wil volgend seizoen ook niet in gevaar brengen. Dus we moeten heel voorzichtig evalueren wat we kunnen doen op dit punt om een beetje uit de situatie te komen, zonder de auto van volgend jaar aan te tasten. Er zijn een hoop discussie hier met onze technische mensen en we moeten echt de correcte balans vinden."

Formule 1
  • Aston Martin Aramco Cognizant f1 team