'Honda wordt nieuwe motorpartner Aston Martin'

De geruchtenmolen draait weer op volle toeren: volgens de Spaanse afdeling van Motorsport.com zullen Honda en Aston Martin de handen ineen gaan slaan voor de nieuwe generatie power units van 2026.

'Honda wordt nieuwe motorpartner Aston Martin'

We zitten nog maar in het tweede seizoen van een nieuw tijdperk, maar de speculatie voor de speler voor de volgende generatie is al in volle gang. Naast het aantreden van Audi is een van de grote punten voor 2026 de positie van Honda.

De Japanse autobouwer is een van de zes fabrikanten die zich aangemeld als leverancier voor de nieuwe generatie power units. In tegenstelling tot Alpine/Renault, Mercedes, Audi, Ferrari en Red Bull-Ford heeft het merk echter nog altijd geen partner om motoren aan te leveren. Zodra de technische partnerschap met Red Bull afloopt eind 2025 staat Honda er vooralsnog alleen voor.

AMR-Honda?

De unieke positie van Honda laat uiteraard een hoop ruimte voor speculatie. Er zijn immers maar een paar teams die in aanmerking komen voor een samenwerking met Honda. Bij Motorsport.es geven ze alvast een voorzetje. In plaats van met Williams of McLaren gaat Honda volgens de publicatie in zee met Aston Martin.

Het team van miljardair Lawrence Stroll heeft nu nog nauwe banden met Mercedes, maar de ambities van de Canadees reiken veel verder. AMR moet namelijk een zelfstandig team gaan worden dat meestrijdt voor de titel met de grote spelers. Een nieuwe fabriek, en eigen windtunnel en een eigen power unit staan al op de agenda bij Stroll. Een rol als fabrieksteam van Honda zou dat laatste een stuk makkelijker maken.

Racing Point II

Een deal met Honda zou echter niet zonder de nodige haken en ogen zijn. De invloed van Mercedes gaat immers dieper dan de power unit, achterwielophanging, versnellingsbak en windtunnel waar Aston Martin op dit moment gebruikt van maakt. Het automerk achter het F1-team is namelijk voor een deel in handen van Mercedes, en de Duitsers leveren motoren en andere componenten aan voor modellen zoals de Vantage en DBX.

Het F1-team staat formeel los van de autodivisie, maar een Aston Martin bolide met Honda power unit zal uiteraard niet door de beugel kunnen. De enige oplossing voor Stroll zou het wegstrepen van de merktekens zijn. De Aston Martin-identiteit werd aangenomen om het nietszeggende Racing Point aanzien, historie en status mee te geven. Met de steun van Honda - al dan niet als een BAR-achtig half fabrieksteam - zou dat echter niet meer nodig zijn.

McLaren-link

De deal tussen Honda en Aston Martin zou volgens de Spaanse afdeling van Motorsport mogelijk gemaakt worden door een oude bekende. Voormalig McLaren CEO Martin Whitmarsh loopt sinds vorig jaar immers rond in Silverstone als CEO van Aston Martin's techdivisie.

De 64-jarige Brit voegde zich in 1989 bij McLaren en maakte zo de hoogtijdagen van het McLaren-Honda tijdperk mee. Vlak voor zijn vertrek begin 2014 was hij ook mede verantwoordelijk voor de desastreuze hereniging van de twee merken voor het seizoen van 2015.

Vannacht zal naar verluidt het nieuwe partnerschap aangekondigd worden bij aan persconferentie in Japan.

Formule 1
  • NL Beeld / Proshots, Red Bull Content Pool