Aston Martin legt Honda-deal uit: 'Wij willen Mercedes verslaan'

Aston Martin Performance Technologies CEO Martin Whitmarsh heeft tekst en uitleg gegeven over de bijzondere stap om met Honda in zee te gaan vanaf 2026. Volgens de Brit draait het allemaal om totale onafhankelijkheid.

Aston Martin legt Honda-deal uit: 'Wij willen Mercedes verslaan'

Vannacht werd bekend dat Aston Martin F1 en Honda in 2026 in het huwelijksbootje zullen stappen. De twee merken slaan de handen ineen om onder de nieuwe technische reglementen een gooi te doen naar het wereldkampioenschap.

De deal zorgde ongetwijfeld voor een paar scheve blikken bij huidige partner Mercedes-Benz, maar de formatie van Lawrence Stroll trekt zich daar om logische redenen weinig van aan.

Onafhankelijkheid

Tegenover Racefans nam Aston Martin Performance Technologies CEO Martin Whitmarsh echter toch even de tijd om de overstap haarfijn uit te leggen. Volgens de ex McLaren-chef is het partnerschap cruciaal voor Aston Martin's ambities om een titelwinnend team te worden. Als klantenteam van Mercedes wordt het - ondanks de recente prestaties - immers zeer moeilijk om de top te bereiken:

"Mercedes is een geweldig partner geweest voor het team en dat blijft het. Dus uiteindelijk zijn die twee missies ietwat onverenigbaar. Dat is waarom we de beslissing gemaakt hebben. Ik denk dat het eerste en meest voor de hand liggende voorbeeld is dat we op dit moment een windtunnel delen met ze en we toch een enorm bedrag uit moeten geven om onze eigen windtunnel te bouwen, die maar zes of acht kilometer van de windtunnel - een zeer adequate - is die we gebruiken."

"De aard van de Formule 1 is dat als je wil winnen je Mercedes moet verslaan en het is extreem moeilijk om een organisatie zo goed als Mercedes te verslaan als je afhankelijk van ze bent voor intellectueel eigendom, faciliteiten, onderdelen."

Deja vu

In zijn leidende rol bij McLaren probeerde Whitmarsh al eens een strategie op te zetten om volledig onafhankelijk te worden. Niet geheel toevallig zat hij ook toen onder het juk van Mercedes, en trok hij Honda aan als partner voor de toekomst.

Martin verliet McLaren echter voordat de desastreuze eerste versie van de Japanse V6 turbo-hybride op de baan kwam. Met Aston Martin krijgt de inmiddels 65-jarige Brit tien jaar na dato de kans om het allemaal nog een keer over te doen.

Martin Whitmarsh (helemaal links)

Team Silverstone groeit op

Eddie Jordan, Ralf Schumacher en Damon Hill vieren de 1-2 op Spa, 1998.

In tegenstelling tot zijn jaren bij McLaren heeft Whitmarsh dit keer te maken met een veel minder roemrucht team. In alle zes gedaantes van 'Team Silverstone' werd de formatie immers nooit een echt serieuze speler binnen de Formule 1, op de kortstondige titelkoers van Heinz-Harald Frentzen en Jordan in 1999 na. Volgens Martin Whitmarsh is het hoog tijd dat het team op gaat groeien en mee gaat doen met de krachtpatsers zoals Ferrari, Mercedes en Red Bull. De tijden van het kleine team met de relatief grote resultaten is nu voorgoed voorbij:

"'Team Silverstone' heeft zoals je weet een geweldige traditie van flinke prestaties leveren met een minimaal budget. Maar we zitten nu in een andere positie. Het Aston Martin-merk, de ambitie van Lawrence Stroll en nu geweldige partners zoals Honda, we zijn hier om te winnen en daar heb je een complete integratie van de faciliteiten, processen en aanpak voor nodig."

"Dit gaat om het opgroeien van dit team. Je streeft naar winnen in de Formule 1, dat betekent het verslaan van bestaande partners en om dat te doen moeten we onafhankelijk zijn. We bouwen geweldige faciliteiten en we trekken geleidelijk weg van onze afhankelijkheid van Mercedes-Benz. Dat is geen reflectie van hun [prestaties], zij hebben geweldig werk geleverd voor ons, ze zullen geweldig werk blijven leveren voor ons. Maar we zijn hier duidelijk om ze te verslaan en dat betekent dat we zelfvoorzienend moeten zijn."

Formule 1
  • NL Beeld / Proshots, Aston Martin Aramco Cognizant F1 Team