Verstappen: 'Ik haal geen voldoening uit Sprint-overwinningen'

Max is nog altijd niet overtuigd van de toegevoegde waarde van de Sprint en aanverwante sessies. De regerend wereldkampioen haalt totaal geen voldoening uit het winnen van een volgens hem totaal zinloze sessie.

Verstappen: 'Ik haal geen voldoening uit Sprint-overwinningen'

Al sinds de introductie van wat destijds 'Sprint-Qualifying' heette, heeft het concept kunnen rekenen op hevige kritiek van een van de meest prominente spelers in de Formule 1. Max Verstappen kon zich namelijk niet voorstellen waarom de extra races een positieve impact op de sport zouden hebben.

Na meerdere variaties op het format, een verdubbeling van het aantal sprintweekenden en drie wereldtitels is de mening van de Nederlander niet veranderd, zo verklaarde hij tegenover Autosport:

"Er is voor mij geen voldoening bij een Sprint-overwinning. Je gaat over de lijn en zegt: 'Oke, nou, morgen is de race, de hoofdrace'. Dat is hoe het gaat. Ik vraag me altijd af waarom we moeten proberen iets uit te vinden. Ik denk dat ons product werkt, als je er maar voor zorgt dat de auto's competitief zijn en ze een lange tijd hetzelfde blijven."

Eindeloos gesleutel

Max snapt nog steeds niet waarom Formula One Management, Liberty Media en de FIA zo driftig aan de regels blijven sleutelen. In andere sporten blijven de regels immers vaak decennia hetzelfde.

Een Sprint voetbalwedstrijd van een kwartier is immers ook onzinnig. Volgens Max moeten de topmannen van de F1 zich veel meer gaan richten op het verbeteren van het kernproduct in plaats van allerlei gimmicks te introduceren:

"Bij voetbal veranderen ze de regels niet. Bij andere sporten is dat al 100 jaar zo. Waarom moeten we opeens met andere dingen komen en proberen het vermakelijke te maken? Ik denk dat als je een goede race in het vooruitzicht hebt met auto's die dichtbij elkaar zitten, dan heb je geen sprint format of weekend nodig."

Controverse voorkomen

Het afschaffen van de Sprint zou de Formule 1 ook controverses zoals die rond Austin kunnen voorkomen. De diskwalificatie van Lewis Hamilton en Charles Leclerc was waarschijnlijk niet gebeurd tijdens een normaal weekend, waarbij de teams meer tijd hebben om aan de afstelling te werken en minder hoeven te racen. Op basis van die argumenten pleit Verstappen nogmaals voor het compleet afschaffen van de sprint:

"Ik vind dat we gewoon af moeten van het sprint weekend en dan kan iedereen de auto's normaal afstellen, want het was niet gebeurd op een normaal raceweekend. Deze dingen gebeuren alleen wanneer je een sprint weekend hebt waarbij alles zo gehaast is tussen FP1 en de kwalificatie en je denkt: 'Hmm, we zullen wel goed zitten'."

"Zodra je fout zit is er niets dat je kunt doen. Het enige wat je kunt doen is de bandendruk opvoeren, maar dan rijd je rond op ballonbanden."

Formule 1
  • NL Beeld / Action Press