Formule 1 komt met 'Grand Slam-trofee' voor Sprint-weekend

Het gesleutel aan de tradities van de Formule 1 gaat onverminderd door. CEO Stefano Domenicali vindt namelijk dat het Sprint-weekend nog een prijsuitreiking nodig heeft. Naast de normale medailles, plaketten en trofees moet er een extra prijs uitgedeeld worden aan de man die alle andere prijzen verzameld heeft.

Nog meer gimmicks: Formule 1 komt met 'Grand Slam-trofee' voor Sprint

Het is inmiddels als lang en breed bekend dat de Formule 1 geen sport meer is, maar een mediafranchise. Onder de vleugels van Liberty Media introduceert de organisatie steeds meer nodeloze gimmicks en publiciteitstrekkertjes om het showgehalte van de F1 op te krikken.

De drang naar meer kijkcijfers gaf ons Sprint-Qualifying, wat na meerdere revisies uiteindelijk bekend werd als de Sprint Shootout. Het nieuw format met twee kwalificatiesessies en twee races zorgt ervoor dat er elke dag wat te kijken is. Het uiteindelijke doel is om de 'technische' en voor de gemiddelde kijker weinig interessante vrije trainingen zoveel mogelijk te schrappen ten faveure van meer entertainment. Elke sessie moet een show worden.

Meer prijsuitreikingen

Bij een show-sport horen uiteraard ook uitbundige feestjes. Bij de Sprint Shootout zijn er maar liefst vier momenten waarbij drie coureurs iets te vieren hebben, een prijs krijgen en kunnen keuvelen met de pers.

F1 CEO Stefano Domenicali is echter niet tevreden met dat aantal. Na de verpletterende dominantie van Max Verstappen in Oostenrijk wil de Italiaan nog een persmomentje en trofee gaan toevoegen.

'Grand Slam'

Domenicali zal bij de vergadering van de Formule 1 Commission op Spa Francorchamps voorstellen om de man die bij een Sprint-weekend twee pole positions en twee overwinningen scoort een extra prijs aan te reiken. Wat er precies uitgedeeld gaat worden en hoe de prijs betiteld zal worden weet Stefano echter nog niet:

"Er zullen zes sprints zijn, en we zullen ze denk ik in september aankondigen, want we hebben een vergadering van de Formula 1 Commission op het schema voor het weekend van de Belgische Grand Prix."

"Er is een voorstel dat ik zou willen maken, in lijn met het concept van de 'Grand Slam'. Het is dat coureurs die twee pole positions en twee overwinningen pakken dat weekend erkend zouden moeten worden met iets extra's wat de sportieve prestatie die zij geleverd hebben goed vertegenwoordigt."