Formule 1 en MotoGP willen gezamenlijke race houden

Net toen je dacht dat het niet gekker kon komt de Formule 1 met een nog wilder plan. De organisatie praat namelijk met MotoGP-promotor Dorna over het organiseren van een gezamenlijk Grand Prix-weekend.

Formule 1 en MotoGP willen gezamenlijke race houden

Traditioneel ingestelde F1-fans hebben de laatste tijd veel te verduren gehad. Op aansturen van rechtenhouder Liberty Media introduceert de sport steeds meer vreemde gimmicks om de spanning en sensatie te verhogen.

Het reguliere Grand Prix-weekend staat hierdoor steeds meer onder druk. Na de introductie van de Sprint wil F1 CEO Stefano Domenicali immers van letterlijk elke sessie van het weekend een show maken. De 'te technische en saaie' vrije trainingen zijn bijvoorbeeld uit den boze.

Gedeelde Grand Prix

De F1 werkt op dit moment aan nog meer wijzigingen voor het Sprint-weekend, maar is duidelijk niet van plan daar te stoppen. Volgens het Spaanse Soymotor praat Domenicali namelijk ook met Carmelo Ezpeleta, president van MotoGP-organisator Dorna.

Het duo kijkt naar de mogelijkheid om een gedeeld MotoGP/Formule 1 Grand Prix-weekend te organiseren. De klasses zouden elkaar tijdens het weekend moeten gaan afwisselen.

Lewis Hamilton en Valentino Rossi.

2027

Ezpeleta erkende echter dat het plan vooralsnog vergezocht is. Er zijn immers tientallen problemen die naar voren komen bij het integreren van de twee kampioenschappen, van procedures tot sponsorcontracten en het door beide klasses achtergelaten rubber. De Spanjaard blijft echter nauw samenwerken met Domenicali om het plan rond te krijgen. Vanwege de bestaande contracten met circuits kan het immers pas op zijn vroegst in 2027:

"Het is iets waar Stefano en ik aan gedacht hebben, al kan het op dit moment niet gebeuren. Maar we bestuderen de mogelijkheden. We zullen het bestuderen, want het is niet iets dat simpel is. Er zijn beveiligingsproblemen, want onze maatregelen zijn in sommige gevallen niet dezelfde als die van hun. Er zijn ook sponsorproblemen, maar we blijven denken. [Het kan niet voor 2027] want we hebben contracten met de circuits tot 2027."

Kruisbestuiving

De gedeelde Grand Prix lijkt nog erg ver weg, maar het is niet de eerste keer dat de MotoGP en de Formule 1 elkaar op een aparte manier beïnvloed hebben. Dit seizoen heeft de topklasse van de motorsport het Sprint-idee immers ook overgenomen, tot grote woede van de teams, coureurs en fans. In de eerste Sprint in Argentinië kwamen er al meteen meerdere rijders ten val. Honda-rijder Joan Mir moest zelfs afgevoerd worden naar het ziekenhuis.

Gezien de innige relatie tussen Ezpeleta en Domenicali kunnen beide fanbases zich opmaken voor nog veel meer van dit soort ondoordachte fratsen.

Formule 1
  • Mercedes-AMG Petronas F1 Team