ChristenUnie pleit voor 'Max Verstappen-heffing'

De Christengraaiers hebben het vuur geopend op Max Verstappen en andere vermogende Nederlanders. Wie om fiscale redenen in het buitenland woont moet volgens de ChristenUnie alsnog gepakt gaan worden door de fiscus.

ChristenUnie pleit voor 'Max Verstappen-heffing' 

Afgelopen zomer werd kreeg Max Verstappen opeens de wind van voren uit behaalde hoeken. Schrijver en historicus Rutger Bregman ontdekte na acht jaar Verstappen in de Formule 1 dat de in België geboren Nederlander al een tijdje in Monaco woont.

Net als vrijwel alle andere F1-coureurs geniet Max daar van een veel lager belastingtarief. In plaats van 49.5 procent inkomstenbelasting is Verstappen als inwoner van het prinsdom namelijk helemaal niets kwijt.

Max Verstappen-heffing

De plotselinge selectieve verontwaardiging heeft een balletje opgegooid voor gelijkgestemde politieke partijen om even makkelijk te kunnen scoren in de aanloop naar de Tweede Kamer-verkiezingen. Kamerlid Pieter Grinwis van de 'christelijke-sociale' partij ChristenUnie maakte bij NPO Radio 1-programma Geld of je Leven dankbaar gebruik van de voorzet van Bregman.

Volgens Grinwis is het belachelijk dat de hoogste inkomens het minste belasting betalen. Die mensen moeten door de fiscus veel harder geraakt gaan worden, zeker als ze vanwege fiscale redenen in het buitenland wonen. Vermogende Nederlanders in het buitenland zullen daarom aangepakt worden met een 'Max Verstappen-heffing'.

Nationaliteit opgeven

Met de exitheffing wil Grinwis ervoor gaan zorgen dat vermogende Nederlandse paspoorthouders gewoon door blijven betalen aan de staat, ook al wonen ze aan de andere kant van de wereld. Voor de fiscus valt immers niet te vluchten. Hoe hij dat wil gaan afdwingen is echter niet duidelijk.

Belastingontwijkers zullen volgens de plannen van het kamerlid pas van de belastingplicht afkomen als ze hun Nederlands nationaliteit opgeven en naturaliseren in het land waar ze naartoe verhuisd zijn. Het zou dus zomaar kunnen dat 'ons' Max over een paar jaar toch als Belg op de startlijst staat.

Formule 1
  • NL Beeld / The Photo One, NL Beeld / Proshots