Wolff gedreven door 'persoonlijke woede' over 2021: 'Hamilton had achtste titel moeten hebben'

De twee jaar oude wonden zijn nog steeds niet geheeld bij ome Toto. De Oostenrijker zegt puur en alleen gemotiveerd te worden door het terugpakken van de verloren titel voor Sir Lewis Hamilton.

Wolff gedreven door 'persoonlijke woede' over 2021: 'Hamilton had achtste titel moeten hebben'

Je zou het op basis van dit seizoen al bijna vergeten, maar er was een tijd dat het team van Mercedes alle records aan diggelen reed. Tussen 2014 en 2021 zette de formatie uit Brackley in totaal vijftien titels op rij op naam, waarvan zeven rijderstitels en acht constructeurstitels.

Na de controversiële finale van 2021 viel het team echter in een diep gat door een verkeerde interpretatie van de nieuwe ground effect regels. Vorig jaar verloor stercoureur Lewis Hamilton het record voor minimaal één overwinning in elk seizoen, een situatie die zich lijkt te herhalen.

Abu Dhabi 2021

Na een dramatisch weekend in Brazilië waren de geluiden vanuit Mercedes de laatste tijd bijzonder somber en verslagen. In de aanloop naar de showrace van Las Vegas werd opperhoofd Toto Wolff door PA Sport maar even bevraagd over zijn motivatie in deze barre tijden. Wolff kwam - hoe kan het ook anders - met maar één ding aan: Abu Dhabi 2021. Volgens de Oostenrijker is de persoonlijke woede en drang om Hamilton's achtste titel 'terug te pakken' de grootste reden om door te zetten:

"We leven in een hamsterwiel waarin de tijd zo snel voorbijgaat dat het niet voelt alsof het twee jaar geleden is. Je kunt zien hoe snel de rangorde verandert. We hebben acht constructeurstitels op rij gewonnen, en het is nu twee jaar sinds Red Bull de trofee mee naar huis nam. Maar we moeten vooruit kijken, leren van het verleden, en de drijfveer is nu om Lewis snel weer te laten winnen."

"Ik heb een persoonlijke woede, en drang om hem de achtste titel te doen winnen want hij had hem moeten hebbem. Als een teambaas is het belangrijk om eerlijk en open te zijn met beide coureurs. Maar er is een groot deel van ons dat altijd onderdeel wil zijn van het verhaal van het ongedaan maken en overwinnen van 2021."

De tijd dringt

De ambities van Toto zijn bewonderenswaardig, maar tijd om die doelen te realiseren heeft hij eigenlijk niet. Het contract van de bijna 39-jarige Hamilton loopt nog tot het einde van 2025, het laatste jaar van het huidige reglement.

Mercedes loopt wat betreft ontwikkeling echter twee seizoenen achter op het dominante Red Bull, en lijkt nog steeds geen duidelijk plan te hebben om de problemen met hun concept op te lossen. De eerste kans om weer een gooi naar de titel te doen zal dus waarschijnlijk onder de nieuwe regels voor 2026 zijn. Het is echter nog maar de vraag of Sir Lewis tegen die tijd mee zal willen draaien. Één ding weet Wolff in ieder geval zeker: zonder de juiste auto maakt de zevenvoudig wereldkampioen geen schijn van kans:

"We leven van contract tot contract, en het is belangrijk dat we doen waarvan we denken en voelen dat het juist is, en op het moment denk ik persoonlijk dat hij langer door kan. Hij is 39 in januari, en Fernando is nog steeds sterk."

"Zo lang als je voor jezelf zorgt, je de beste fysieke en mentale voorbereiding doet, en andere onderdelen ontwikkelt dan toen je 25 was, dan ja. We moeten hem gewoon een auto geven die snel genoeg is. En als coureur heb ik geen twijfels bij hem. Je hebt in de laatste races gezien dat zijn prestaties, snelheid en racevaardigheid er allemaal zijn. Maar als hij de auto niet heeft, kan hij niet winnen."

Formule 1
  • Mercedes-Benz, NL Beeld / Proshots, NL Beeld / Action Press