'Mercedes ligt maanden voor met ontwikkeling 2026 power unit'

De geschiedenis lijkt zich te herhalen. Volgens Italiaanse media heeft Mercedes een flinke voorsprong bij de ontwikkeling van de nieuwe generatie F1-motoren,

'Mercedes ligt maanden voor met ontwikkeling 2026 power unit'

Over een dikke twee jaar stapt de Formule 1 over op een radicaal ander motorconcept. De 1,6 liter turbo V6 wordt in grote lijnen behouden, maar wordt ontdaan van exotische legeringen, de variabele inlaat en de MGU-H in de turbo.

Ondanks het wegvallen van die bron van stroom wil de FIA naar een verdeling van ongeveer 50% elektrisch en 50% benzinevermogen. De overgebleven MGU-K zal daarom krachtiger gemaakt worden en gekoppeld worden aan een veel groter accupakket. In plaats van 160 pk zal het elektrische gedeelte maar liefst 470 pk gaan leveren. Voor Ferrari, Honda, Renault, Audi en Red Bull-Ford wordt de ontwikkeling van de nieuwe generatie nog een flinke klus.

Mercedes voorop

Bij Mercedes gaat het allemaal kennelijk een stuk makkelijker. De fabrikanten mikken allemaal op werkende prototypes op de testbank tegen volgend jaar, maar in Brixworth zijn ze al bijna klaar.

Volgens Italiaanse publicatie Formu1a Uno ligt de toko van Toto namelijk al een paar maanden voor op de concurrentie. Mercedes wordt gevolgd door Ferrari, Honda, Renault en Red Bull-Ford, terwijl Audi als hekkensluiter binnenkomt.

AMG One-motor gebaseerd op de F1 power unit uit 2015.

Herhaling van zetten?

De vorige generatie Mercedes-power units bleef jaren dominant.

Het nieuws dat Mercedes voorligt met de ontwikkeling van de nieuwe motoren zorgt meteen voor flashbacks. Bij het begin van het turbo-hybride tijdperk in 2014 had het merk immers al een paar jaar ontwikkeling achter de rug. Het werk aan de PU106A Hybrid 1,6 liter V6 begon immers al in 2011, ver voor de concurrentie van Ferrari en Renault. Uiteindelijk wist die motor in verschillende gedaantes de sport tot 2020 te domineren.

Voor 2026 is de voorsprong echter maar een paar maanden, waardoor het mogelijke voordeel waarschijnlijk veel kleiner is dan voorheen. Bovendien zijn er nog veel vraagtekens rond de power unit, het chassis en de aerodynamica voor 2026. Een automatische gescoorde, langdurige dominantie zoals tussen 2014 en 2020 lijkt dus onwaarschijnlijk.

Formule 1
  • Mercedes-Benz, Mercedes-AMG Petronas F1 Team