Las Vegas Grand Prix aangeklaagd vanwege contractbreuk

De putdeksel-saga is nog niet aan een einde gekomen. Een belangengroep van gedupeerde fans opent de aanval op de organisatie van Las Vegas nadat ze bij de twee vrije training naar huis gestuurd werden.

Las Vegas Grand Prix aangeklaagd vanwege contractbreuk

Door het vreemde tijdschema en de vermakelijke race lijkt het alweer ver weg, maar het weekend in Las Vegas begon op dramatische wijze. Door een losgeraakte putdeksel werd de wagen van Carlos Sainz volledig gesloopt, waardoor de eerste vrije training maar een paar minuten duurde.

Het opvullen van alle andere putten nam uiteindelijk 2,5 uur in beslag, waardoor de tweede vrije training om 2:30 lokale tijd van start ging. Dat was echter een uur na de deadline gesteld door de vakbonden van het horeca- en beveilingspersoneel. Omdat de fanzones en tribunes zonder dat personeel niet open konden blijven werden de fans verwijderd met behulp van de lokale politie.

Lullige tegoedbon

De Grand Prix van Las Vegas is de eerste waarbij de promotie en organisatie door rechtenhouder Liberty Media opgepakt is. De mediagigant wist echter geen goede publiciteit te genereren met de reactie op de afgelaste tweede vrije training.

Ter compensatie voor de 500 (sta-ticket) tot 1.000 (tribune) dollar die elke fan neergeteld had kwam Liberty namelijk met een tegoedbon van welgeteld 200 dollar. Deze kon uiteraard alleen ingewisseld worden om F1-merchandise te kopen.

30.000 per persoon

In het land van onbegrensde rechtszaken werd die lullige compensatie uiteraard niet geaccepteerd. Onder leiding van bekende Las Vegas billboard-advocaat Steve Dimopoulos heeft een groep gedupeerden de aanval geopend op Liberty.

De aanklacht luidt dat de organisatie en wegenbouwer TAB Contractors Inc aansprakelijk zijn voor de slechte voorbereiding van het circuit, die uiteindelijk tot het afgelasten van FP2 leidde. Daarbij zijn de fans niet of nauwelijks gecompenseerd voor het missen van hun duurbetaalde sessie. Naar goed Amerikaans gebruik wordt aangevoerd dat de gedupeerden bovendien veel mentale problemen aan het incident overgehouden hebben.

Dimopoulos stuurt aan op een compensatie van 30.000 dollar voor elke gedupeerde fan. Dat zijn er in totaal zo'n 35.000. In totaal probeert hij dus zo'n 10.5 miljard los te peuteren. Dat is echter een veel te hoge inzet die later bijgesteld wordt door de rechter, mocht het zover komen. In een poging gezichtsverlies te voorkomen zal Liberty waarschijnlijk alsnog tot een schikking komen. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Formule 1
  • NL Beeld / Proshots