Liften. Dat is iets waar je tegenwoordig alleen nog maar over hoort in true crime documentaires over moordzaken uit de jaren '70. Volgens een aantal gemeentes in hartje Brabant is het echter weer helemaal hot.
Het is immers veel flexibeler en handiger dan het standaar openbaar vervoer, lekker sociaal en ook nog eens goed voor het milieu. Net als die andere jaren '70-uitvinding: de autoloze zondag.
F'kes Meerijden
Onder de pakkende naam F'kes Meerijden probeert mobiliteitsorgaanisatie Brainport Bereikbaar het liften weer gemeengoed te maken. De focus van het project ligt op kleine, afgelegen dorpjes waar vaak slechte OV-verbindingen zijn.
In de gemeentes Eersel, Bladel, Reusel-De Mierden en Bergeijk staan sinds kort zes 'liftzuilen'. Dat zijn eigenlijk verkleinde bushokjes, compleet met bankje. De lifter kan op een matrixbordje boven in de zuil aangeven wat de plaats van bestemming is, waarna een automobilist ze op kan pikken. De zuilen zijn tussen 06:30 's ochtends en 22:30 's avonds te gebruiken.
Handig, maar ook levensgevaarlijk
Ondanks alle positiviteit over liften plaatst Brainport Bereikbaar wel een paar opvallende kanttekeningen bij de campagne. Zo is liften niet bedoeld voor woon-werk verkeer vanwege de onvoorspelbaarheid. Diezelfde onvoorspelbaarheid vind je in grote steden: daar stap je immers veel sneller bij een wildvreemde in. In kleine dorpjes ken je elkaar vaak veel beter. Bovendien moet liften overgelaten worden aan volwassenen. Onbegeleide kinderen mee laten rijden met onbekende bestuurders is immers geen puik idee.
Tussen neus en lippen door bevestigt Brainport Bereikbaar dus eigenlijk alle vooroordelen die we inmiddels over liften hebben. We hebben zo'n donkerbruin vermoeden dat de campagne geen groot succes zal worden.
- Brainport Bereikbaar