Deze brute V10 hypercar is sneller dan de Formule 1 (video)

Althans, dat is de bedoeling. Met een twin turbo V10 hybrid aandrijflijn en 1100 pk moet de Rodin FZERO de snelste single seater ter wereld gaan worden.

Deze brute V10 hypercar is sneller dan de Formule 1

Extreme snelheids- en vermogensclaims van totaal onbekend hypercarfabriekjes horen we wel vaker. De meeste van dit soort projecten lopen meestal uit op vaporware. Kijk bijvoorbeeld maar naar de '5.000 pk sterke' Devel Sixteen, of het 'record' van de SCC Tuatara.

Snel zijn in een rechte lijn is al moeilijk genoeg, maar voor het Nieuw-Zeelandse Rodin Cars is het volledig irrelevant. Het fabriekje van techmagnaat David Dicker werkt namelijk aan een machine die zelfs sneller zal zijn dan de Formule 1.

Rodin Cars

De naam Rodin ken je wellicht als titelsponsor van het Rodin Carlin Formule 2-team, en een jammerlijke gefaalde poging om een Formule 1-team op te zetten.

De core business van het bedrijf is echter de handel in de Rodin FZED, een doorontwikkelde versie van de Lotus T125 trackday machine. Die auto werd op zijn beurt bekend als gezichtsvervormer in een aflevering van het klassieke Top Gear.

FZERO

Als overtreffende trap presenteerde Rodin in 2021 de FZERO, een bijzondere fusie van een oude Can Am-racer, de Red Bull X2010, een F-16 en een paar Batmobiles.

Net zoals bij vrijwel alle spectaculaire renders aangevuld met extreme prestatiecijfers van kleine merkjes werd het nieuws grotendeels genegeerd. Met name de claim dat de FZERO sneller zou zijn dan een moderne F1-wagen werd niet serieus genomen.

Het arsenaal

Twee jaar later is de FZERO toch vanaf het scherm naar de realiteit gekomen. De bolide rondde recent een eerste shakedown test af.

Het arsenaal van de F1-killer bestaat uit een gewicht van 700 kilo (98 minder dan F1), een ground effect chassis dat 4.000 kilo aan downforce produceert (twee keer zoveel als F1) en een vierliter twin turbo V10 met KERS-assistentie en een systeemvermogen van 1.027 pk (gelijk aan F1).

De 'Rodin RC.TEN'-motor draait meer dan 10.000 toeren per minuut en is een doorontwikkeling van de bekende Judd GV F1 V10. Voor de mindere goden is er een natuurlijk ademende versie met 720 pk.

Grote rivaal

De Rodin moet het niet alleen opnemen tegen de huidige Formule 1-bolides. Er is immers al een gesloten prototype dat sneller is dan de kampioenswagen van Max Verstappen: de legendarische Porsche 919 Evo. De onbegrensde LMP1 produceert meer vermogen (1.200 pk), maar is naar verluidt zwaarder en wekt minder downforce op dan de FZERO.

De tijd zal het leren of het kleine Nieuw-Zeelandse bedrijfje op de top van de wereld zal kunnen komen te staan. De eerste test was in ieder geval bemoedigend.

Cargasm
  • Rodin Cars, Porsche