Elektrisch rallycross terug naar brandstofmotoren na enorme accubrand

Het wereldkampioenschap rallycross grijpt noodgedwongen terug op de ouderwetse verbrandingsmotor. Na een bijzonder vurig overstap op volledig elektrische auto's is de organisatie bereid om duurzame brandstoffen toe te staan.

Elektrisch rallycross terug naar brandstofmotoren na enorme accubrand

Voor het seizoen van 2022 maakte de FIA een opvallende stap met het World Rallycross Championship. De koningsklasse van de sport stapte namelijk over op volledig elektrische aandrijflijnen.

De RX1e-klasse kreeg twee motoren van elk 340 pk sterk onder de kap, waardoor het systeemvermogen 80 pk hoger uitkwam dan de oude viercilinder turbo's. Op basis van een gemeenschappelijk chassis werden bolides van Volkswagen, Peugeot, Seat en Lancia ingezet.

De korte sprintraces waren het perfecte toneel voor de super-EV's, maar na twee seizoenen stapt de FIA alweer af van de volledig elektrische formule.

Het inferno

In de aanloop naar de vierde ronde van 2023 ontstond er bij het Special One Lancia team een enorm inferno. De wagen van negenvoudige WRC-kampioen Sebastien Loeb vatte om nog altijd onbekende redenen vlam. Uiteindelijk werd de complete garage van het team en de wagen van teamgenoot Guerlain Chicherit verwoest door de brand.

De FIA besloot daarop meteen de complete RX1e-klasse in de ijskast te zetten. Het seizoen werd afgerond met de 360 pk sterke RX2e-machines. Een oorzaak voor de brand is nog altijd niet gevonden.

'Het beste van beide'

In de nasleep van het RX1e-drama heeft de organisatie besloten een nieuwe richting op te gaan met WRX. De volledig elektrische bolides zullen niet volledig verdwijnen, maar volgend jaar gezelschap krijgen van hun oudere broertjes met verbrandingsmotoren. De traditionele rallycross machines werden nog altijd gebruikt in het Europese kampioenschap, waardoor de overstap eenvoudig gemaakt is.

Om de schijn van een 'groen' kampioenschap op te houden zullen de auto's echter verplicht op een duurzame e-fuel moeten rijden:

"Terwijl de WRX een tweede decennium in racet zijn we blij om het nieuwe 'Battle of Technologies'-concept te introduceren. We hebben de geëlektrificeerde power en het potentieel van RX1e de afgelopen twee jaar gezien en ervan genoten. Ook hebben we een hoop passie gezien voor de auto's met verbrandingsmotoren in Euro RX. Er is enorm veel interesse van de coureurs en teams geweest, en we geloven dat dit duurzame nieuwe format voor deelnemers en fans het beste van beide werelden geeft."

Elektrisch
  • Red Bull Content Pool, FIA