Russische 'Teslakiller' met 'Mini-styling' werkt op de lachspieren

De tijden van lachen om Lada's, Mosckvich en andere Soviet sulligheden zijn weer terug. De splinternieuwe, volledig Russische Avtotor Amber is hier om ons te vermaken.

Russische 'Teslakiller' met 'Mini-styling' werkt op de lachspieren

De elektrische autoindustrie is booming. Onder druk van overheden en regelmakers probeert vrijwel iedere grote fabrikant door te breken op de EV-markt. Daarbij zijn er verschillende startups die de boel proberen te verstoren, met name uit acculand China.

Van de Russen hebben we op dit gebied de laatste tijd echter nog bar weinig gehoord. Tot nu toe. Autofabrikant Avtotor heeft met de Amber namelijk trots een heuse EV voor Mother Russia neergezet.

'Europese' MINI-kloon

De naam 'Avtotor' is een combinatie tussen 'auto' en het Duitse 'tor', wat 'poort' betekent. Het bedrijf werd in 1996 opgericht op een oude scheepswerf als aannemer van de productie van buitenlandse voertuigen. De fabriek zette in die rol modellen van Nissan, KIA, Hyundai, BMW, Nanjing, Chery en General Motors.

Met de volledig elektrische Amber gaat Avtotor nu zijn eigen weg. De auto is mede ontwikkeld door de technische universiteit van Moscow en moet een 'Europese stijl' zoals die van de Mini hebben. Voor mensen met werkende ogen doet het model toch vooral denken aan een andere Europese bolide met een 'M' in de naam: Multipla.

Omgekatte Lada?

De ongelukkige lijnen van de Amber doen vermoeden dat de auto niet van de grond af aan ontworpen is als elektrische auto. Door het flinke accupakket in de vloer is de carrosserie immers onooglijk hoog geworden. Het vermoeden wordt deels bevestigd door een kritische blik op delen als de spiegels, de raampartijen en de deuren. Deze lijken namelijk rechtstreeks overgenomen te zijn van de Lada Vesta. In typisch Russische stijl leidt alles uiteindelijk weer naar Lada.

Avtotor beloofde in oktober per jaar zo'n 50.000 exemplaren van de Amber te zullen produceren. We hebben er echter een hard hoofd in dat de vraag naar de afzichtelijke machine zo groot zal zijn.

Elektrisch
  • Moscow Polytechnic University, Lada