Jumbo-topman: 'Max Verstappen te groot voor Jumbo'

Onder het nieuwe management van Ton van Veen is er bij Jumbo definitief geen ruimte meer voor Max. De drievoudig wereldkampioen is volgens de nieuwe topman te groot geworden voor de 'bescheiden' Nederlandse supermarkt.

Jumbo-topman: 'Max Verstappen te groot voor Jumbo'

Al sinds het prille begin van zijn carrière heeft Max Verstappen mogen pronken met de logo's van supermarktketen Jumbo. Met dank aan raceliefhebbend opperhoofd Frits van Eerd kreeg Verstappen de nodige financiële steun en publiciteit op weg naar de Formule 1. Vanaf dit jaar is het echter over en uit met de pret.

Vanwege het schandaal rond vermeende witwaspraktijken heeft Van Eerd een stap opzij moeten doen binnen Jumbo, waardoor de teugels nu in handen zijn van nieuwe topman Ton van Veen. Onder zijn bewind werd de deal met Verstappen en alle andere sponsoring binnen de topsport opgezegd. Ook het WEC-team van Van Eerd (Racing Team Nederland) overleefde het incident niet.

Nyck de Vries als Racing Team Nederland-coureur, Jumbo Racedagen 2019.

Focus kwijtgeraakt

Afgezien van de aankondiging dat het Jumbo en topsport uit elkaar gingen hebben we opvallend weinig gehoord van de nieuwe topman. Tot nu toe. In een interview met De Volkskrant deed Van Veen een boekje open over de nieuwe richting van de supermarktketen. Die verandering is hard nodig, aangezien de winst terugloopt, het marktaandeel van 22% naar 21% gedaald is en er jaarlijks 100 miljoen euro verdwijnt door stelende 'zelfscanners'.

Die neerwaartse trend schuift Van Veen dankbaar zijlings in de schoenen van oprichter en voormalig topman Van Eerd. Frits zou zich teveel met allerlei randzaken bezig gehouden hebben:

“De laatste jaren is Jumbo zijn focus wat kwijtgeraakt. We zijn een aantal activiteiten erbij gaan doen die de formule niet noodzakelijk hebben versterkt.

Van Eerd bij de uitreiking van het WEC-kampioenschap, 2021.

De Grote Max

Een van die zaken die de formule van Jumbo niet versterkt is volgens Van Veen de innige band met Max Verstappen. De Nederlandse volksheld is inmiddels namelijk de dominante factor in de Formule 1 en een wereldwijd fenomeen. Dat past kennelijk helemaal niet bij een Nederlands supermarktbedrijf zoals Jumbo. Max is zijn trouwe sponsor simpelweg ontgroeid:

"Max Verstappen is een wereldkampioen. Maar wij zijn een Nederlands supermarktbedrijf, niet eens het grootste. Op het wereldtoneel hebben we niet zoveel te zoeken."

Onder het nieuwe, sobere regime zullen we de Jumbo-stickers dus niet meer terug gaan zien op overalls, vlaggen en helmen in de autosport. Het feit dat zaken zoals de Jumbo Racedagen, Super Friday, acties met F1-modelauto's en diverse reclames de naam Jumbo groot hebben gemaakt doet daar blijkbaar niets aan af.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool, NL Beeld / Proshots