Jumbo trekt stekker uit alle topsport sponsoring

De bekende supermarktketen heeft geen trek meer in geld toeleggen bij de wielrensport, schaatssport en de autosport. Onder druk van het fraudeschandaal rond voormalig topman Frits van Eerd worden alle programma's geschrapt, inclusief de deals met Max Verstappen en de Grand Prix van Nederland.

Jumbo trekt stekker uit alle topsport sponsoring

Verzamelaars van F1-modellen en koopjesjagers voor Grand Prix-tickets komen volgend jaar bedrogen uit. Binnenkort kun je namelijk niet meer bij de Minardi-gele toko aankloppen voor een schaalmodel van Max Verstappen's kampioenswagen, of afgeprijsde toegangskaartjes naar de Jumbo Super Friday tijdens het Grand Prix weekend in Zandvoort. De supermarktketen heeft aangekondigd alle sponsoractiviteit binnen de topsport stop te zetten.

Van Eerd

De beslissing komt als een laat gevolg van het witwasschandaal rond oprichter en voormalig topman Frits van Eerd. De raceliefhebbende CEO was door de FIOD in verband gebracht met de wistwaspraktijken van een voormalig zakenpartner die actief was in de motorcross. Van Eerd werd afgelopen september vastgezet als verdacht. De fiscus trof tonnen in contact geld aan in de woning van Van Eerd, maar heeft vooralsnog geen aanklacht ingediend tegen de 56-jarige Brabander.

Laatste banden

Meteen na de bekendmaking van de arrestatie zette Jumbo een punt achter het merendeel van de sponsoractiviteiten, maar de Jumbo-Visma schaats en wielrenploegen en de relaties met Max Verstappen en het circuit van Zandvoort bleven in stand.

Onder het nieuwe management van Ton van Veen worden ook die laatste banden nu doorgesneden. Verstappen en Zandvoort zullen na 2023 niet meer voorkomen in de portfolio, maar het contract met Jumbo-Visma loopt nog tot eind 2024. Als er eerdere een andere partner gevonden kan worden voor de teams stapt Jumbo echter maar al te graag meteen op.

Wereldberoemd in Nederland

In een statement benoemt Jumbo specifiek waarom de banden met Max Verstappen verbroken worden. Volgens de supermarktketen is een relatie tussen de internationale superster en een 'kleine' keten met locaties in alleen Nederland en België niet uit te leggen. Een dergelijk bedrijf wereldwijd promoten ziet het nieuwe management als onzinnig:

"Max is inmiddels uitgegroeid tot een wereldster en een echte wereldkampioen. We zijn ontzettend trots dat we dit van dichtbij hebben mogen meemaken, maar het internationale podium past niet bij Jumbo als Nederlandse supermarkt met winkels in Nederland en België."

Jumbo lijkt daarbij te vergeten dat de relatie met Max Verstappen de supermarkt alsnog wereldberoemd maakte...in Nederland. Onder Van Eerd financierde Jumbo een gedeelte van de karting en juniorcarriere van de Nederlander, een investering die zich na zijn debuut in de Formule 1 dubbel en dwars terugbetaald heeft. Het bedrijf kon immers jarenlang meeliften op het groeiende succes van Verstappen. In het licht van het witwasschandaal - waarbij nog niets bewezen is - doet dat er echter even niet toe.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool, NL Beeld / Proshots